In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Lär känna din motståndareSe inte alla kryp som din trädgårds fiende! Det finns många små varelser som är din trädgårds hjältar och kan hjälpa dig att äta upp trädgårdsmarodörerna, förbättre jorden och pollinera blommorna.


Dina hjältar: Nyckelpigor, tvestjärtar, blomflugor, spindlar, grodor, paddor, bin, daggmaskar, tusenfotingar, svalor och rödhakar.

Din trädgårds fiender: Bladlöss, Sköldlöss, Spottstrit, Spinnkvalster, Mjöllöss, Larver av vecklare, sniglar, Vivlar, larver (även fjärilslarver). 


10 tips om hur du får goda vänner i din trädgård

1) Nyckelpigorna kan äta upp till 40 bladlöss om dagen, så plantera ut deras favoritblommor. Kvanne, renfana och väldoftande pelargoner är deras favoriter! Dina vänner kommer snart att göra din trädgård fri från bladlöss.

2) Maskar är enormt bra för din jord. Vill du ha en perfekt kompost, så ska du lägga dit några slingrande maskar som kan mumsa på din kompost. Vänd gärna ner lite kogödsel också, så förökar sig dina vänner och gör jorden ännu bättre. Maskarna kan leva upp til 12 år, så hantera dem varsamt!

3) Nätvingarnas larver kallas bladluslejon. Kolla på internet efter de som säljer bladluslejon, Chryroperla carnea

4) Nätvingar, som florsländor, stinksländor och guldögonsländor. Bygg en bostad åt mamorna och de kommer att föröka sig. Skär av botten på en tom PET-flaska. Sätt tejp runt den vassa kanten. Klipp sedan ut en wellpapp som är lika hög som flaskan. Rulla ihop wellpappen så att den får plats (och stannar kvar) inne i flaskan. Knyt ett snöre runt flaskan och häng upp den nära ett fönster när hösten kommer. Flytta in den i trädgårdsskjulet för övervintringen, och ta ut den igen när vårvärmen kommer. 

5) Igelkottar kan också behöva någonstans att övervintra. Stapla upp en hög av kvistar och grenar i ett hörn av trädgården, eller bygg en redig komposthög. Igelkottar äter sniglar, småkryp och maskar. Servera dock gärna en tallrik äggröra. Mjölk är ingen bra idé, då de faktiskt är laktosintoleranta!

6) Ingen snigel eller skalbagge går säker för tusenfotingar. När den får tag på sitt byte förlamas det med ett stick från de giftiga käkklorna. 

7) Under vintern kan man sätta upp godsaker som ex talgbollar för att locka till sig fåglar. När sedan våren kommer så kan de festa på de oönskade insekterna. 

8) Ett fågelbad i trädgården och fåglarna kommer tacka dig genom att äta upp de oönskade krypen. Placera gärna badet nära ett buskage. 

9) Välj blommor som är rika på nektar och du har bin som stortrivs. Växterna pollineras, bina får så mycket pollen och nektar de kan önska och trädgården kommer att fyllas av frukt och bär!

10) Grodor, paddor och vattenödlor tar gärna en snigel att smaska på. Har du en damm i trädgården får du snart många fina gäster som äter alla sorters kryp.

Läs mer om mördarsniglar i trädgården: Mördarsnigel

Läs mer om biologiska bekämpningsmedel: Ekologiska växtvårdsmedel
Uppdaterat 2010-04-02
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum