In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Naturens apotek

Läkeörterna har använts genom århundraden för att bota och hela. De finns att tillgå helt gratis i naturen och därför kan du lätt samla och torka, så att du får dig ett eget lilla husapotek.


Röd solhatt, Echinachea

Röd solhatt stärker immunförsvaret och hjälper dig mot förkylningar.

Torka blommor, stjälk och blad. Finfördela örten i en mortel. Lägg i en burk och häll över 40-procentig okryddad alkohol tills örten är ordentligt täckt (Proportionen: ca 1 msk röd solhatt och ca 5 msk okryddad alkohol). Rör om försiktigt och sätt ett lock på burken. Låt den stå i 14 dgr i rumstemperatur. Skaka burken varsamt varje da. Har örten sugit åt sig all vätska, så ska du fylla på med lite mer alkohol. När kuren är klar, så sila den genom ett nylonfilter. Pressa ut alkoholen och häll upp i en flaska. Skulle bottensats synas efter några dagar, så får du sila vätskan igen genom ett nylonfilter.

Dosering: 15-20 droppar i ett glas vatten 3ggr/dag. Finns även att köpa extraktet på apotek eller hälsokostbutiker.

Gör ditt eget te: Ta cirka en halv tesked finhackad eller grovmalen rot per kopp, koka i tio minuter och sila. Drick en kopp mellan måltiderna 3 gånger/dag.





Ringblomma

Ringblommor innehåller xantofyll, ett karotinfärgämne som tillsammans med eterisk olja stimulerar nybildningen av hud och påverkar sårläkning positivt. Även bra mot mag-tarmkatarr samt mot gallbesvär.
Vätskedrivande, svettdrivande och milt laxerande.

Använd både blommor och blad till ett desinficerande te för utvärtes behandling som kan hjälpa till att läka sår och eksem. Doppa kompresser i zavsvalnat te och badda det drabbade området varsamt. Extrakt av ringblomma används ofta i salvor och krämer för torr hud och torrsprickor. Plocka fina blommor en dag då solen skiner och daggen torkat och låt dem ligga utspridda i en korg. Det är viktigt att bladen är torra och inte börjar mögla. Lägg dem sedan i en glasburk och täck med kallpressad jungfruolja, ex olivolja. Oljan ska täcka bladen. Låt den stå i ca 3 veckor med locket på, ljust men inte för varmt. Skaka burken varsamt varje dag och peta ner blommorna i oljan om det behövs. När veckorna gått är det dags att sila den genom ett nylonnät, ex ett kaffefilter av nylon. Förvara den färdiga oljan i en mörk flaska eller på en plats skyddad från ljuset.

Gör ditt eget te för magen:
En kopp kokande vatten hälls över 1–2 teskedar torkade kronblad. Sila och drick 2–3 gånger/dag.

Mynta

Myntan har en kramplösande verkan och en kylande effekt som bedövar och därför kan lindra illamående. Dessutom innehåller myntan ämnen som stimulerar och stödjer matsmältningen.

En kopp te med mynta en halvtimme före måltiden sätter igång gallproduktionen och påverkar matsmältningen positivt. Pepparmynta minskar också saltsyreproduktionen i magsäcken och kan därför lindra vid magkatarr och sura uppstötningar. Pepparmyntsblad kan du skörda hela sommaren och de innehåller mer kraft om du håller efter plantan och inte låter den gå i blom. Tänk dock på att te på pepparmynta i alltför stor mängd kan irritera magens slemhinna och därför ska man endast dricka detta som en tillfällig kur och är inte heller lämpligt att ge till små barn. 


Häll en kopp kokande vatten över en till två teskedar blad, sila och drick varmt mellan måltiderna.
Varning: Drick inte pepparmyntste under längre tid och inte sent på kvällen. Det kan störa sömnen.

Johannesört

Det finns flera sorter, men det är den äkta johannesörten som är den mest kraftfulla. Den innehåller eterisk olja med det röda färgämnet hypericin. Det är ett ämne som hjälper till att hämma nedstämdhet och depressioner. Den sägs också hjälpa mot klimateriebesvär, migrän, kramplösande medel och vid diarée.

Häll en kopp kokande vatten över 1-2 tsk johannesört, låt stå 5-10 minuter. Sila och drick en kopp morgon och kväll. Behandlingen bör pågå under lång tid för önskad effekt. Tänk dock på att johannesört kan påverka andra läkemedel och exempelvis minska effekten av p-piler. Undvik starkt solljus och tyraminrika livsmedel, som ost och vin, under behandlingstiden.

Örten innehåller också garvämnen som tillsammans med hypericin ökar genomblödningen i blodkärlen, vilket kan lindra vid led- och muskelvärk. För att använda örten på det sättet passar en olja bäst. Samla därför blommor och knoppar, det är framförallt i dem som det röda färgämnet hypericin finns. Låt dem torka, utspridda i en korg. Krossa de torkade blommorna något, lägg dem i en glasburk och täck med kallpressad jungfruolja ex olivolja. Oljan måste täcka bladen för annars kan de börja mögla. Sätt på locket och låt burken stå på en ljus, men inte för varm plats. Skaka burken varsamt varje dag och peta ner blommorna i oljan om det verkar behövas. När 3 veckor gått, så är det dags att sila oljan genom ett nylonnät. Den färdiga oljan får en vackert röd färg. Förvara i en mörk flaska eller på en mörk plats, så att den skyddas från ljuset.

Nypon

Passa på att plocka nyponen, då de innehåller rikligt med C-vitaminer men också karotinoider, kraftfulla antioxidanter som stärker immunförsvaret och kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. En speciell sort, strandnypon, har visat sig innehålla aktiva substanser som kan minska smärtan och öka rörligheten vid ledvärk.

Gör ditt eget nyponpulver genom att halvera nyponen och rensa bort de kliande förna. Sprid ut nyponhalvorna på en plåt, gärna på bakplåtspapper. Torka dem i låg ugnsvärme, ca 50 grader. När de verkar färdigtorkade kan de gärna stå ytterligare ett tag i rumstemperatur så att de verkligen är torra helt igenom. De torkade skalen blir väldigt hårda och kan därför behöva stötas i mortel elelr mixas till pulver med hjälp av en elektrisk kaffekvarn. Häll upp pulvret i en burk eller flaska. Blanda i müsli eller strö direkt över yoghurten eller gröten. 

Gör ditt eget te mot trötthet och förkylning: 1–2 teskedar fruktskal kokas upp i en kopp vatten, låt dra och sila efter 10–15 minuter. Drick en kopp flera gånger/dag.


Daggkåpa

Daggkåpans fukt tillsammans med andra ämnen är mjukgörande på torr och narig hud. Garvämnen stärker vävnaden och hjälper till att läka mindre sår.

Beräkna en näve vildväxande daggkåpa per liter vatten. Koka upp vattnet, häll det över växten, låt stå och dra ca 10 minuter. Häll vattnet i en skål som är lagom för händerna eller fötterna. Sila bort bladen om du vill. Kontrolelra att vattnet är lagom varmt. Sätt dig bekvämt och njut av badet ca 20 min. Smörj med en vårdande kräm eller olja efteråt.


Brännässla

De är fantastiska vitamintillskott, då de innehåller A-, C- och flera B-vitaminer. Dessutom innehåller de massor av mineraler som järn, kalcium, magnesium, kalium, kisel och zink.

Klipper du ner dina nässlor då och då, har du tillgång till nya friska skott hela säsongen och inte bara på våren. Äldre uppvuxna nässlor kan du ta vara på till njurstödjande te eller ett mineralrikt nässelpulver.
te på nässlor är vagiftande och kan hjälpa vid reumatiskm, artrit och andra obalanser som kan ha med njurarna att göra. Nässelpulver är också ett mineraltillskott som minskar trötthet och ökar motståndskraften. Strö gärna pulvret över salladen, tomaterna, gröten eller yoghurten.

Så här gör du ditt eget pulver: Plocka de nässlor du tycker ser fina ut. torka bladen på en mörk plats exempelvis utspridda i en korg eller på en uppspänd ren kökshandduk. När de är helt torra, stöter du dem i mortel eller mixar till ett pulver, så finfördelat som du vill ha det. Häll upp i en mörk burk eller flaska så att pulvret skyddas från ljuset. Använder du genomskinligt glas, så bör du förvara flaskan skyddat från solljus.

Dos: 1 tsk nässelpulver per dag är en lagom dos för att stärka hela kroppen.

Gör ditt eget te som är milt urindrivande vid reumatiska sjukdomar, svagt blodsockersänkande: Häll en kopp kokande vatten över två matskedar finhackad nässla. Sila efter 10 minuter. Drick en kopp 2–3 gånger/dag.


Nässelsoppa är också mycket gott att göra på späda nässlor!

Citronmeliss

Kallas ibland hjärtansfröjd och det är faktiskt så att citronmeliss har i århundraden använts vid lättare hjärtåkommor. Te på citronmeliss har lugnande inverkan och kan hjälpa vid nervöst hjärta, oro, hjärtklappning. De eteriska oljornas lugnande effekt kan även hjälpa vid sömnproblem som kommer sig av oro och nervositet.
 

Så här gör du ditt örtte: Tag 1-2 msk färska örter elelr 1-2 tsk torkade till 2 1/2 dl vatten. Häll över kokande vatten. Låt stå och dra 5-10 min under lock. Sila och teet är klart att dricka.

Dos: Drick 2-3 koppar per dag som en kur under högst 2 veckor elelr vid behov. Behöver du en längre kur, så tag uppehåll en vecka innan du startar en ny. Drick alltid örtte som en tillfällig kur, då de innehåller kraftfulla ämnen och därför ska användas med måtta. Dock är de varsammare än läkemedel.



Läs mer om hur örter kan ha en läkande effekt: Naturens Apotek

Uppdaterat 2011-07-30
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum