In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Mördarsnigel eller spansk skogssnigel

När regnet öser ner, så kommer mördarsniglarna fram. Mördarsnigeln är ungefär lika stor som vår svenska skogssnigel och har ofta lite smutsigt rödbrun färg. Den har fått sitt namn pga sitt aggressiva beteende, då den ibland äter upp individer av den egna arten och dessutom kan fullständigt massekera de flesta av våra växter i trädgården. 

Det är en ofrivillig invandrare med ursprung från den spansk-portugisiska halvön och kom till Skåne 1975.

Den har en enorm förmåga att föröka sig, då den är tvåkönad, med en stor produktion av ägg. Varje snigel kan lägga ca 400 ägg under sin livstid! Då sniglarna är 5-6 veckor är de könsmogna och får då en stor avkomma. Fuktiga och relativt svala somrar kan den fortplanta sig med en stor hastighet. 

De sprids genom att ägg och unga sniglar följer med transporter av växter, jord och trädgårdsavfall. Dessutom sprids de genom egen förflyttning.

Hur kan vi trädgårdsälskare skydda oss mot dessa förgörare?!

Mördarsnigeln har tyvärr få naturliga fiender, eftersom det är en invandrad art som inte hör hemma i Sverige. De djur som faktiskt äter mördarsniglar är igelkottar, grävlingar, vildsvin och ankor. Det är mycket svårt att bli av med sniglarna, men man kan dock begränsa deras framfart. 

1) Det bästa är att alltid skölja av rotsystemet för de växter man köper. Transportera inte jord som du inte vet är fri från sniglar. På dettta sätt kan du försvåra spridningen.

2) Man kan samla in sniglarna genom att oskadliggöra dem med sax, kniv, kokande vatten eller salt. Detta är dock varken trevligt eller särskilt effektivt. Saltet kan skada växterna och sedan är det svårt att komma åt äggen och ungsniglarna. Sniglarna är lättast att fånga sena kvällar eller tidiga mornar, då luftfuktigheten är hög och sniglarna aktiva. Det lanseras en ny produkt under våren 2011 som heter Slugmatic som plockar, delar och samlar upp sniglarna i ett enda moment.

3) Snigelgift är ofta dyra och kan förorsaka död av andra djur som ex daggmaskar osv. Dock använder jag själv "Snigeleffekt" (små blå korn som drar till sig mördarsniglarna, innehåller järnfosfat som det aktiva ämnet) och tycker att det varit mycket effektivt för att bekämpa sniglarna och är inte skadligt för natur eller djur. Det ska visst finnas något relativt nytt medel som heter "Nemaslug" som ska vara en effektiv naturprodukt och innehåller mikroskopiska maskar som angriper mördarsniglarna, men det har jag inte provat.

4) Öl drar till sig sniglarna (mördarsniglarna dras till allt med stark doft!). Om man ordnar ölfällor, så drar sig sniglarna dit och drunknar. Gräv ner en skål med öl så att bara kanten sticker upp. Lockar dock bara sniglarna under 1-2 dygn.

5) I förebyggande syfte kan man lägga en kalksträng runt växter man är särskilt rädd om. Sniglarna tycker nämligen inte om kalk, men problemet är dock att kalken försvinner direkt när det blir fuktig väderlek. Kaffesump och mosad rabarber ska också vara effektivt mot sniglarna. De sägs inte heller tåla malda nötter och nötskal av hästkastanjer.

6) Undvik dåligt skötta trädgårdskomposter och skräphögar. De ger sniglarna föda. I en isolerad kompostbehållare är det oftast så varmt att man inte hittar mer än några enstaka sniglar där.

7) Riktigt kalla vintrar och riktigt varma somrar kan dock lindra problemen med sniglarna!

8) Myskankan påstås vara förtjust i mördarsniglarna. Dock flyger den ankan och är inte heller särskilt lätt att handskas med. Många odlare brukar därför nyttja vanliga ankor, vilket också går bra. Dock är ankorna förtjusta i samma mat som sniglarna, dvs små plantor i trädgården. Det gör att det kanske inte är en så jättebra idé om man inte vill använda dem som gödselspridare förstås. De lämnar nämligen stora gödselhögar efter sig där de går fram!


En krögare i Lund, David Kallós, som fått större delen av sina kryddor uppätna av mördarsniglarna, bestämde sig för att ge igen med samma mynt och helt enkelt äta upp dem!. Han gjorde en snigeltoast med bacon, lök och färsk chili på mördarsniglarna.  Han rekommenderar ett glas öl, vin eller snaps till toasten - främst för att samla mod och kunna äta sniglarna !!

Vill du prova, så har du receptet här: Mördarsnigeltoast

FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation har tagit fram en hemsida där man samlar den kunskap och de rekommendationer om spanska skogssnigeln och dess bekämpning som finns idag. Gå in på : http://www.snigel.org om du vill läsa mer!
Uppdaterat 2011-03-12
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum