In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdsåret
Vinter
Vår
Sommar
Höst
Trädgårdmässor under året
Bondepraktikan
Ett år med min trädgård
Ett år med min trädgård

Ett år med min trädgård av Karel Capek och teckningar av Josef Capek är en fantastiskt rolig bok om amatörträdgårdsmästarens motigheter och glädjeämnen(1969). En otroligt charmig trädgårdsbok eller som Hans Fallada säger i förordet till boken:

"Hade jag fria händer, citerade jag sida efter sida ur denna bok, som är en av de gladaste och mest livsbejakande, som jag gjort bekantskap med. Endast ett ord: det är inte bara en bok för dem, som har egen trädgård (de återfnner här alla sina fröjder och sorger) utan först och främst en bok för dem som inte trädgård har. De finner ett stycke himmel."


Några korta utdrag ur Karel Capeks bok, Ett år med min trädgård

Det är alltså trädgårdsodlarens bön:

"Gode Gud, gör så att det regnar varje dag sådär från midnatt till klockan tre på morgonen, men Du vet, sakta och varsamt, så att det kan tränga ned; men låt det därvid icke regna på tjärblomstren, grådådran, solrosorna, lavendeln och de andra, som Du i Din allvishet har Dig bekanta som växter, som tycker om torrt - önskar Du skriver jag upp dem åt Dig på ett ark papper; och låt solen skina hela dagen, men inte överallt (till exempel inte på spirean och inte heller på gentianan och rododendron) och inte alltför mycket; låt det bli mycket dagg och litet blåst, mycket daggmask, inga bladlöss och sniglar, ingen mjöldagg och låt det en gång i veckan regna gödselvatten och duvgödning, Amen". 

Ytterligare ur Karel Capeks bok:

"Vi trädgårdsmänniskor lever liksom i framtiden. Blommar våra rosor, så tänker vi på att de kommer att blomma ändå bättre nästa år. Och så där om tio år har det blivit ett träd av den där lilla tallruskan - om bara de tio åren vore tillryggalagda! Jag skulle vilja se, hur de där björkarna artar sig om femtio år. Hur sant är det inte att det bästa ligger framför oss. Varje nytt år skänker större växt och skönhet. Gudskelov att vi nu är komna ett år längre!" 
 

Uppdaterat 2011-04-01
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum