Plantera lagom tätt och gärna i mindre grupper. Planteringsdjupet bör vara två till tre gånger lökens höjd. För att lökarna ska trivas och återkomma år från år bör jorden vara sandblandad men vanlig trädgårdsjord brukar bli bra om den är någorlunda väldränerad. I tyngre jordar kan lökarna dö ut efter första årets blomning.
Prydnadsträd och buskar behöver egentligen bara formas med lätt hand. Rör aldrig toppen. Buskar blir lätt för stora och risiga. Men alltför stor buske kan föryngras på fyra år genom att en fjärdedel av de äldsta grenarna skärs av vid markytan varje år. Då kommer nya skott att bryta fram nerifrån marken. Om man istället klipper bord de övre delarna av busken rakt av coh lämnar de undre delarna av grenarna blir resultatet en ännu fulare och risigare buske.
Klematis Grupp C: Blommar på årsskotten från juli och långt in på hösten, oftast till frosten kommer, beroende på sort. Beskär man inte den här gruppen kommer blommorna högt upp i topparna. Klipper man ner dem till ca 30 cm (till något bladpar över marken) under hösten eller tidigt på våren får man en blomning som kan ses mer på nära håll. Vill man ha blommor både högt och lågt kan man även spara någon enstaka ranka och klippa ner resten. Exempelvis: Jackmanni Läs mer om att beskärning: Hur beskär jag mina växter och träd
När man gallrar i svartvinbärsbuskarna så ska man passa på att kontrollera så att buskarna inte angripits av vinbärsgallkvalster. Angreppet syns bra på vårvintern. Angreppet känns igen på att knopparna sväller upp och blir årtrunda istället för att vara avlånga som är det normala. De runda knopparna innehåller mängder av kvalster som inte syns för blotta ögat. Den skada de gör är att de i första hand förstör blom- och bladanlag så skörden blir väldigt dålig. Men det är inte nog med det utan de kan också sprida en virussjukdom som heter reversion som kan böra buskarna helt sterila. ett angrepp kan alltså innebära att det aldrig blir bär igen. Syns angreppet på någon enstaka gren, så kan det räcka med att den grenen skärs bort. Finns angreppet i hela busken, så måste busken kapas jämns med backen och riset bör eldas upp. Skulle de nya grenarna som växer upp angripas igen är det bäst att gräva upp busken.
För växter som vill ha det magert, såsom vissa stenparti- och barrväxter, kan man enbart gödsla med höstgödsel, alltså bara en gång per år. Om växten växer nära sin härdighetsgräns eller på annat sätt är känslig, såsom växter importerade från varmare trakter, är det av yttersta vikt att de även får höstgödsel för att klara vintern. Gäller exempelvis palmlilja, hibiskus osv. I september/oktober ska man ge rosorna PK-gödsel (fosfor och kalium) så att de klarar övervintringen bättre. Gräsmattan fortsätter växa fram tills snön faller. Därför behöver den kväve även på hösten varför man gödslar gräsmatttan med NPK även på hösten. Läs hur du ska sköta din trädgårdsdamm inför vintervilan: Höst