In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Dammens växter
Dammens fiskar och annat djurliv
Skötsel av dammen
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa

Dammens fiskar och annat djurliv

I en välgjord damm behöver de flesta fiskar inte mycket skötsel. Om dammen är stor nog behöver du inte ens mata dem. Inhemska fiskar i synnerhet kan helt enkelt få sköta sig själva, men till och med mer exotiska sorter, som guldfiskar, klarar sig bra utan särskilda åtgärder bara de inte är för många.


Riktlinjen är att inte ha mer än 5 cm fisk för varje ruta på 30x30 cm öppen vattenyta. Eller räkna 1 firre/ 40 liter vatten.

Förslag på fisk för utomhusdamm:

Guldfisk: Guldfisken trivs bäst i små stimm, gärna fler än 5 stycken. Det är en mycket tålig fisk och trivs i vårt klimat. Blir ca 30-35 cm långa.



Guldid: En snabb stimmfisk som blir lika stor som guldfisken. Den äter gärna mygglarver och småflugor och på sommarkvällar kan man höra den slå i dammen i jakt på flugor. Trivs bäst i ett antal av minst 5. Blir ca 30-40 cm långa.



Blå Schubunkin: En Kinesisk avelsform av guldfisken. Den är betydligt färgrikare med massor av svarta fläckar och en blå eller röd grundfärg.



Stör: Stören är en verkligt ovanlig fisk som hittar maten i bottenslammet. Den söker med den känsliga nosen och blir med tiden verkligen tam. Den sticker huvudet ovanför vattnet och hälsar med sin långa nos, i vissa fall kan den äta ur handen. Vill ha klart vatten och bra cirkulation - väldigt syrekänslig!



Koikarp: Den vackraste fisken för dammen. Dammen måste vara minst en meter djup och ha ordentliga pumpar med riktiga filter!  Blir ca 80-100 cm långa och kan leva i 60 - 70 år!!
Läs mer: KOI - dammens juvel



Sötvattenmussla: Är en bra hjälp att hålla din damm ren och klar. De filtrerar mikroalger från vattnet och använder som föda. Hela 50 liter vatten i timmen kan passera en mussla. Musslor lever halvt nedgrävda, så det är en god idé att ha ca 10 cm sand i en flatbottnad behållare där de kan vara. Musslor tål ej temperaturer över 28 gr någon längre tid, så det är viktigt med cirkulation. De dör också om dammen bottenfryser!




Matning


Matningen kan du försiktigt börja med när temperaturen är ca 8 grader i vattnet. Stören ska matas från ca 3 grader. I takt med att temperaturen i dammen stiger kan du öka mängden foder du ger.

Energifoder ger du dina fiskar när temperaturen är under ca 15 gr. Sedan koipellets, guldfisk sticks och granulat.

Detta är en bra lista på när det gäller matning av dammfisk och temperaturer:

25-30 grader Mata fisken 3-4 gånger dagligen
15-24 grader Mata fisken 2-3 gånger dagligen
12-15 grader Mata fisken 1 gång dagligen
10-12 grader Energifoder 2-3 gånger dagligen
8-10 grader   Energifoder 1-2 gång dagligen
0-8 grader ingen utfodring

Det enda undantaget gäller alltså stören, som ska matas ner till 3 grader.


Övervintring


Om dammen riskerar bottenfrysa, så är det bättre att förvara fisken i akvarie under vintern. Om man vill ha kvar fisken i dammen vintertid, så ska man ha en pump gående hela vintern som avger värme och cirkulerar vattnet. Det finnns även särskilda is-stoppare, som hjälper sumpgaser från bottnen att nå ytan. Om detta inte sker så är risken stor att fiskarna dör. Man kan även ha en luftpump som syresätter vattnet och håller det i rörelse så det inte fryser. Tyvärr leder en luftpump ner kyla i vattnet och riskerar att öka isbildningen i dammen.  Man kan köpa till en frostvakt som bara sätter på värmaren om temperaturen sjunker under 0 gr.

Syrepumpen kan även behövas under sommaren, då varmt vatten håller kvar syre sämre än kallt smatidigt som nedbrytningsprocessen förbrukar mycket syre. Det är därför bra att tillföra extra syre under varma sommarnätter, då växterna på dagen avger syre men på nätten istället förbrukar syre och avger Co2.


Annat djurliv

Du kommer snabbt att märka att många djur söker sig till din damm. De vackraste insekterna som kommer till en damm är trollsländor och jungfrusländor. Dammar som vimlar av grodor är en anska vanlig syn på våren när alla återvänder till sin favoritdamm för att para sig och lägga ägg.  De flesta fåglar i trädgårdar badar i vatten och har du en damm där det finns möjlighet för dem att stå, så kommer de att besöka din damm för att dricka och tvätta sig! Katter som stryker runt dammen är ingen risk för dina fiskar, då de sällan försöker fånga fisk i dammar. Mer om grodor

  

Sädesärlorna älskar att bada i våra dammar!

Hälsa på hos våra fiskar i dammen:

Möt Östen mfl

Vill du veta mer om KOI-fisken : KOI - dammens juvel 

 

 

Uppdaterat 2017-05-17
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum