In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Dammens växter
Dammens fiskar och annat djurliv
Skötsel av dammen
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
KOI - kvalitetsmärkning 

 

I praktiken finns det fem grundklassificeringsgrader när det gäller att kvalitetsmässigt beskriva en Koi.

 

Först sorteras varje kull ut 3-4 gånger innan de klassificeras. Från flera 100,000 yngel ner till kanske 6-10.000st. Då har de hunnit bli ca 15 cm. De som klarar sig efter sista cullningen går vidare till den formella klassificeringen enligt nedan. Det innebär att Koi som gått så här långt är bra och har en god potential. Utöver detta grundsorteras alla yngel och unga Koi ut som är defekta. Dessa kasseras, och övriga osorterade säljs som ospecificerade Koi mestadels till den inhemska och asiatiska marknaden.

Grundgraderingen är som följer:

Grade A eller *

Grade AA eller **

Grade AAA eller ***

Grade AAAA eller ****

Grade AAAAA eller *****

Sedan följer:

High Quality  -  HQ

High Grade – HG

Tategoi

De koi som man tror kan vinna de riktigt stora utställningarna. Blir bättre med stigande ålder och storlek.

Tateshita

Koi med sämre potential, dock fisk som klarat 3-4 cullningar, men ändå.....

Jumbo Tosai

De Koi som man tror kan bli riktigt stora, 80cm och större

Läs mer:  

KOI - den färgade karpen

 



  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterat 2009-08-03
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum