1. Skölj druvorna ordentligt. Skölj gärna frukten med svavelvatten. 2. Krossa och pressa druvorna i ett kärl eller sil alternativt med ena delen av en potatispress. Mät sockerhalten och tillsätt eventuellt socker. Sikta på 10-12% (använd ochelimetern). 3. Tillsätt vinjäst och rör om (vinjästförpackningen brukar ange hur du ska göra). Sedan gör du enligt nedan, men skippa skaljäsningen! Vinet ska bara göras av musten från druvorna!
Låt stå i minst en månad så att grummlet sjunker (vin från druvor är mycket grummligare än vin från koncentrat, men många rekommenderar att inte filtrera då man tappar i smak). Vinet ska vara klart och kolsyran ska vara borta när allt är klart. 10. Ställ ditt kärl högt. Lägg in ena ändan av häverten. Ställ flaskor nedanför och fyll på de rengjorda flaskorna. När du tappat klart är det dags att ta fram korkarna. Lättast att sätta på korkarna är förstås om du har en korkapparat, men det går även utan! När korkarna är på plats skall hättan över korkarna på plats. Koka vatten och doppa i ca 1-2 sekunder.
Spara i minst 6 månader innan du dricker.