In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Recept och andra tips
Mat, bakverk samt bär och frukt
Betong - ett häftigt material
Pyssel med lavendel
Bevara växter som prydnader
Bevara växter som prydnader

Vill du få ta del av dina växter även under vintern, så är det en idé att bevara dem på olika sätt. Här är några tips:

Bevara kvistar av rönn eller andra blad och kvistar

Om du vill bevara kvistar av rönn, så kan du behandla dem med Glycerol som du köper på apoteket. Av glycerol bli bladen läderaktiga, hållbara och vackra i färgen. Glycerolbehandling passar även för behandling av andra blad eller kvistar.

Du behöver:

Glycerol
Vatten
Vackra kvistar av rönn med blad och rönnbär (alternativt andra blad och kvistar av andra växter.

1) Plocka vackra kvistar av rönn, där bladen fortfarande är gröna. Ta bort dåliga blad.
2) Blanda till glycerolblandningen. Glycerolen ska blandas med vatten - 1 del glycerol och 2 delar vatten. Blanda glycerolen i kokande hett vatten och låt den sedan svalna.
3) Klyv upp skaftet på kvistarna ca 4-5 cm nerifrån och ställ dem i ett kärl med ca 10 cm hett vatten. Flytta sedan kvistarna att stå i den avsvalnade glycerolblandningen. Hur bra resultatet blir beror på hur snabbt kvistarna suger i sig glycerolblandningen. Förändringarna ser du bäst om du tittar på undersidan av bladen. Det kan ta ca 1 vecka innan du ser att alla bladen dragit åt sig av glycerolblandningen och då kan du ta bort kvistarna och sätta dit nya. Låt dock inte kvistarna stå i för länge, då bladen kan dra i sig för mycket och bli kladdiga.
4) Nu är kvistarna klara att användas som prydnader. De brukar kunna stå sig i flera år utan att blekna eller vissna!


Pressa växter

Detta behövs:

  • Växtpress eller två träskivor med tyngder
  • Tidningspapper som skyddspapper (lakan)
  • Dagstidningar eller gråpapper som mellanlägg
  • Kraftigt papper för montering av växter
  • Eventuellt trälim eller boklim
  • Eventuell utrustning för laminering
1) Plocka ut ett fint exemplar av växten. Ta med en så stor del av växten som möjligt, helst även roten. Se till att olika delar av växten kommer med som exempelvis blad av olika slag, knoppar, utslagna blommor och utvecklade frukter. Lägg växterna i en plastpåse för att förhindra uttorkning.

2) Använd som skyddspapper ett dubbelvikt papper (sk lakan) och vik ihop det så att det får samma storlek som växtpressen. Det fungerar utmärkt med vanligt tidningspapper! Vik upp lakanet och placera växten på papperet.

3) Se till att både blad och blommor pressas på ett snyggt sätt och att både översida och undersida syns på bladen. Lägg sedan ihop skyddspapperet.

4) Som mellanlägg används antingen gråpapper eller vanligt tidningspapper. Placera några i botten av växtpressen och lägg sedan ett lakan med växt, fyll på med gråpapper och varva på detta sätt växter med gråpapper.

5) När du har placerat alla växter i växtpressen så sätts den ihop och dras åt. I stället för vanlig växtpress med åtdragningsanordning kan ett par träskivor med pålagda tyngder användas. Tänk dock på att inte dra åt för mycket! Växterna får ligga i press ca 3 veckor. Ju snabbare en växt torkar, ju bättre bevaras färgerna. Ställer man pressen på ett varmt ställe och/eller använder varma gråpapper vid bytena, blir resultatet bättre. Mycket hög värme under pressningen gör emellertid växterna spröda, och de vill gärna”krulla” sig, om de ej får ligga kvar i pressen tills temperaturen gått ned. Byt till torra gråblad varje dag i början, så bibehåller man växternas färger bättre och förhindrar att de möglar! Ta dock inte bort lakanen utan dessa får vara kvar så att växten inte skadas.

6) När växterna torkat, så är det dags för monteringen. Flytta försiktigt växten til det kraftiga papperet och fäst med lite lim på några ställen. Använd inte tejp!! Skriv en etikett med exempelvis artnamn och datum.


TIPS: Gör enkelt din egen press. Ta två tunna träskivor som är ungefär lika stora som A4-papper. Lägg in papper från en telefonkatalog mellan träskivorna, tillsammans med alla arken med växterna. Spänn sedan två remmar runt din växtpress.
Uppdaterat 2010-10-25
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum