1. Se först till att all utrustning är rengjorda och steriliserade med bryggrens samt noga skölda. Diskmedel är inte tillräckligt steriliserande. 2. Blanda frukt, bär, ingredienser som vinsvavla, jäst, jästnärsalt, B-vitamin samt vatten. Blanda väl. Vänta med sockret. Låt stå för jäsning i rumstemperatur i några dagar. Tryck ner "hatten" av frukt eller bär för att laka ut så mycket smak som möjligt. 3. Sila bort eventuella fruktkött eller bär så att du har en "saft". Tillsätt då sockret och rör tills det löst sig och låt sockret bli alkohol i några dagar. 4. När jäsningen har avstannat och sockerhalten sjunkit rejält (hydrometervärde under noll). Vinet ska smaka torrt och ej sött.
Här kan du använda en hävert för att tappa om vinet utom bottensatsen till ett annat kärl. Gör sedan rent den första jäshinken, spola ur bottensatsen och häll tillbaka vinet. Låt stå någon dag. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning. Vinet klarnar efter ett tag på egen hand på sval plats. Buteljera utan att skaka upp bottensatsen. Lagra ditt vin mörkt, liggande och stilla. Gärna med så jämn temperatur som möjligt. Etiketter kan du spruta med hårspray så håller de sig.