In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Recept och andra tips
Mat, bakverk samt bär och frukt
Betong - ett häftigt material
Pyssel med lavendel
Bevara växter som prydnader
Gör ditt eget bärvin och fruktvin

Har du egna bär och frukt kan du göra eget vin. Det är både lättare och godare än du tror!
Till eget vin av frukt eller bär behöver du lite tillsatser, jäshink (damejeanne etc), hävert, jäsrör, sockermätare, vinflaskor, vinetiketter, vinkork samt en bra vinkällare...

Att tänka på innan du sätter igång:
 • Utrustning och vinjäst samt övriga ingredienser hittar du i butiker som säljer vinsatser, vintillsatser och tillbehör för hemmabryggare. Det finns också en del webshoppar. Jäst (torrjäst eller flytande jäst), vinsvavla B-vitamin finns i hälsokostaffärer och hjälper jästen i starten.
 • Vin jäser du i antingen traditionell glas damejeanne eller modern jäshink i plast, båda fungerar bra. Det finns lite olika varianter. Ett tips är att ha två så blir det lättare att hantera omtappningar och buteljering.
 • Med en korkapparat av hävarmsmodell går korkandet lätt och du skadar inte korkarna. Det finns också krympfolie krymphättor att använda som du kan värma fast med hårtork.
 • En sockermätare hydrometer mäter sockerhalten i musten. Ju mindre socker desto mer sjunker mätaren ner i musten. Då kan du se om vinet är färdigjäst med mera.
 • En alkoholmätare ger ej exakt alkoholhalt men är bra för att visa en ungefärlig alkoholhalt. Används endast på utjäst vin. 
 • Vinjästen ska stå i rumstemperatur, allra bäst omkring 20-25 grader. Lägre temperatur kan öka jästiden. Placera jäshinken på en stol så är det lättare att tappa om. Tänk också på att det kan läcka och bubbla över.
  • 1. Se först till att all utrustning är rengjorda och steriliserade med bryggrens samt noga skölda. Diskmedel är inte tillräckligt steriliserande.
   2. Blanda frukt, bär, ingredienser som vinsvavla, jäst, jästnärsalt, B-vitamin samt vatten. Blanda väl. Vänta med sockret. Låt stå för jäsning i rumstemperatur i några dagar. Tryck ner "hatten" av frukt eller bär för att laka ut så mycket smak som möjligt. 
   3. Sila bort eventuella fruktkött eller bär så att du har en "saft". Tillsätt då sockret och rör tills det löst sig och låt sockret bli alkohol i några dagar. 
   4. När jäsningen har avstannat och sockerhalten sjunkit rejält (hydrometervärde under noll). Vinet ska smaka torrt och ej sött.

   Här kan du använda en hävert för att tappa om vinet utom bottensatsen till ett annat kärl. Gör sedan rent den första jäshinken, spola ur bottensatsen och häll tillbaka vinet. Låt stå någon dag. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning. Vinet klarnar efter ett tag på egen hand på sval plats. Buteljera utan att skaka upp bottensatsen. Lagra ditt vin mörkt, liggande och stilla. Gärna med så jämn temperatur som möjligt. Etiketter kan du spruta med hårspray så håller de sig.