In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Bärbuskar att plantera
Hallon, Björnbär och Vinbär
Krusbär, Vindruva, Minikiwi
Blåbär, Lingon, Mullbär
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa

Bärbuskar att plantera

Få färska bär kan mäta sig i smak med egenodlade solmogna bär som man plockar och äter direkt från busken. Bärbuskar är en bra lösning om man vill odla egna bär. Arbetsinsatsen är liten och busken ger också god avkastning under en lång tid.

Krukodlade bärbuskar

I stor sett alla bärbuskar som säljs är krukodlade. Under tidig vår och på hösten kan det finnas även barrotade bärbuskar att köpa, exempelvis hallonplantor.

Det är dock en stor fördel att köpa krukodlat, då de är lätta att transportera, rotsystemet är väl utvecklat och torkar inte ut lika lätt som de barrotade plantorna. Krukodlat går också att plantera när som helst under säsongen och inte bara under tidig vår och höst. 

Plantera när vädret är torrt och varmt

Låt krukan med växt i en hink med vatten och dra åt sig fukt några timmar före plantering. Fyll alltid planteringsgropen med vatten som får sjunka undan. Upprepa proceduren några gånger innan du planterar busken. 

Fyll på jord halvvägs upp runt växten i gropen. Vattna och låt sjunka undan. Rotklumpens ovansida och växtens rothals ska komma i nivå med planteringsytan. Tryck till runt busken så att den står stadigt . Vattna igenom rejält.

Lägg jord runt växten så att en skål bildas, då blir det lättare att vattna under den första tiden. Fyll inte på jord över rothalsen. Skugga den nyplanterade busken om solen gassar.

Hallon, Björnbär och Vinbär, Krusbär, Vindruva, Minikiwi, Blåbär, Lingon, Mullbär

 

Uppdaterat 2013-08-17
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum