In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Bärbuskar att plantera
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Äppelmos

Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge. Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter passar bra, exempelvis Transparent Blanche. Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.

Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.

Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.

Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).

Ingredienser till Äppelmos:

ca 4-5 liter äppelmos
 • 3 kilo äpplen
 • 3 dl vatten
 • 1,5 kg socker
 • 3 krm askorbinsyra

Så här lagar du Äppelmos:

 1. Skala äpplena fula delar och skär bort växtdelar eller stötta delar. Kärnhus kan vara kvar.
 2. Dela äpplena i fjärdedelar och lägg i en stor kastrull tillsammans med lite vatten.
 3. Koka äpplena med lock i cirka tio minuter.
 4. Häll av vattnet.
 5. Passera äpplena genom en potatispress eller mosa med potatisstöt, stavmixer, matberedare eller elvisp och sila passera sedan genom ex. ett durkslag så att kärnor osv försvinner.
 6. Lägg äppelmoset i en kastrull.
 7. Tillsätt socker och rör ut, värm och låt sockret lösas upp.
 8. Ta upp några msk mos i ett glas och blanda ut askorbinsyran. Rör sedan ut moset med askorbinsyra i äppelmoset i kastrullen.
 9. Nu är moset klart att användas om du fyller det i burkar och förvarar i kylen eller i fryspåsar i frysen.
 10. Konserverat äppelmos: Ska du spara äppelmoset länge i ex. källaren så kan du koka in och konservera äppelmoset. Fyll de steriliserade burkarna till 2 cm från kanten.
 11. Skruva på locken löst och ställ dem i en kastrull, fyll på med vatten (vid sidan av burkarna) till 3/4 av burkarnas höjd. För att undvika konstigheter med luftbubblor mellan kastrullbotten och burkarna kan man lägga en handduk i botten. Låt vattnet sjuda upp och håll vattnet sjudande (90 grader) i 20 minuter. Locken ska då sugas fast. De som inte gjort det kan antingen sjudas om eller ätas upp direkt som färskvara.
 12. SNABBT ÄPPELMOS UTAN SKAL: En variant för den som inte vill eller kan passera äpplena är att skala och kärna ur äpplena, dela dem i bitar eller klyftor och långsamt låta dem bli varma i en kastrull med någon deciliter vatten i botten. Efter hand rör man om i grytan och ökar värmen något. När äpplena börjar mosa sig kan man hjälpa till genom att mosa och stöta lite med en träslev.
 13. När man tycker att det är tillräckligt mosigt drar man grytan från plattan och tillsätter socker efter smak (1-2 dl per liter mos brukar vara lagom) och askorbinsyra (1 g per liter mos).
 14. Därefter kan moset ösas på rena burkar. Vill man frysa moset ska burkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt dem svalna över natten innan de placeras i frysen.

 Läs mer om olika äppelsorter: Äppelsorter och deras hållbarhet

Uppdaterat 2010-10-12
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum