In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Beskära träd

Att beskära, häckar och rosor kan vara nog så knepigt, men det verkliga mandomsprovet torde utan minsta tvivel vara trädbeskärning. Här är skillnaden mellan framgång och katastrof hårfin. Det finns till och med en helt egen yrkeskår som enbart ägnar sig åt just trädbeskärning (arborister).

Det huvudsakliga arbetet när man beskär ett träd består i att ta bort döda grenar eller att glesa ur kronan. Riktigt stora träd beskärs framför allt på grund av att de har vuxit sig så pass stora eller att de utgör en fara för oss människor, sällan för att trädet behöver det för sin överlevnad. Ett gott råd vid beskärning av stora träd är, om du skulle känna dig det minsta osäker på jobbet, att ta hjälp av ett proffs. Då sker jobbet på ett tryggt och säkert sätt. Trädet blir även snyggare på köpet.

 

Den mest gynnsamma tiden för trädbeskärning är på sensommaren, under den så kallade JAS-perioden, det vill säga juli, augusti och september. När det gäller beskärning så finns det vissa skillnader man bör känna till vad gäller fruktträd och andra träd. När man beskär en björk så lämnas inledningsvis en stump på cirka 50 centimeter kvar av grenen. Ger man sig däremot på ett äppelträd så kapar man grenen direkt utanför den så kallade grenkragen. Stumpen på björken kan man ta bort efter ett par år då trädets egna skyddsmekanismer slutgiltigt har separerat den från huvudstammens egna försörjningssystem.

Läs mer om fruktträdsbeskärning: Beskära fruktträd

Uppdaterat 2009-10-28
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum