In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Beskära fruktträd

Främsta anledningen till beskärning är att vi vill ha mer ljus i trädet så att frukterna mognar. Är det för mycket blad, så kommer solen helt enkelt inte åt. Sedan har det förstås ett estetiskt värde också.

För att beskära sina fruktträd rätt så måste man förstå sitt träd och inse hur trädet kommer att svara på olika åtgärder. Beskärning av kärnfruktträd, det vill säga äpple- och päronträd, görs på vårvintern medan trädet ännu vilar. Bästa tiden att beskära stenfruktträd - plommon, körsbär, persika och aprikos - är på hösten, omedelbart efter skörden. Annars kan såren efter kniven bli svårläkta. Stenfruktträden ska efter den obligatoriska planteringsbeskärningen helst bara formas lite lätt och i övrigt få växa fritt. 
 


Arbetsredskap:

Liten sekatör, stångsekatör, liten såg och en stege. Försök dock att gå nära och jobba med den lilla sekatören för bästa resultatet. Att stå på avstånd och med stångsekatören försöka göra jobbet är mycket svårare och risken att det blir fel är överhängande.

Känner du dig osäker? Gör som vi och tag hjälp av en trädgårdsmästare som visar dig hur du gör första gången du beskär ditt fruktträd. Det kan det vara värt!
 


Beskära Äppelträd

Ofta är man rädd att klippa för mycket, men en tumregel är att den samlade mängden kvistar inte bör överstiga stammens omkrets. Man får helt enkelt samla ihop kvistarna och måtta! Det är viktigt att det finns en balans mellan roten och kronan. Klipper man för mycket blir nämligen rottrycket för stort och det gör att det skjuter ut mycket vattenskott (tunna grenar, med ung fin bark som stickar rakt upp är vattenskott. De är sämre förankrade och sitter ofta flera tillsammans). Vattenskotten klipper man bort om de inte är alltför många, då klipper man bort ca 1/3 för att "lugna" och sedan tar man resten till våren.

Gallra så här:
  • Börja beskärningen i mitten av trädet och jobba dig utåt, så får du lättare fram trädets form. Det handlar helt enkelt om att rensa ut lite. Beskär man inte äppelträdet, så kommer det sluta som en stor risbuske med väldigt lite frukt!
  • Mindre grenar som växter tätt i kors över varandra - gallra bort en av dem.
  • Grenar som växer inåt i trädet gallras bort.
  • Äppelträd vill man ofta inte ha så höga, så man släpper inte upp långa skott utan kapar av till 1/3 eller tar bort helt.
  • Döda växtdelar och sjuk frukt tas bort.
  • Skada inte grenkragen (sitter vid grenens fäste och ser ut som en liten svullnad). Grenkragen innehåller bakteriedödande ämnen som är livsviktigt för trädet, då det skyddar trädet mot sjukdomar. Grenkragen hjälper även trädet att läka de sår som uppstår vid beskärning. Om den skadas eller klipps bort, så läker såret inte som det ska. Klipper man för lite så att det blir en liten stump av kvisten "rockhängare" kvar ovanför grenkragen, så kommer den inte att läka på rätt sätt.
  • Vårt äppelträd är ungt och behöver därför byggas upp. Då är det viktigt att spara grenar symmetriskt runt stammen så att det blir balans. Undvik att spara grenar med spetsig grenvinkel, då dessa ofta fläker upp stammen när frukten tynger. Gamla träd ska man dock ta det försiktigt med. Tar man bort för mycket, så försöker trädet kompensera med att skjuta en massa skott som förvärrar läget.
  • Kapa helst inte grova grenar. Om det är absolut nödvändigt, så kapa vid stammen eller i en förgrening. Lämna inte "rockhängare" utan ta av grenar precis utanför grenkragen.

    För äldre äppelträd är det bäst att beskära under JAS-perioden (juli, augusti, september), då man slipper alltför mycket vattenskott. För uppbyggnadsbeskärning rekommenderas att man gör detta under vår/vintern.

     

Uppdaterat 2010-11-09
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum