In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Bärbuskar att plantera
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Geléer

Välj pektinrika bär när du ska göra gelé. Följ alltid receptet till punkt och pricka så blir resultatet bra. Fördubbla aldrig ett recept eftersom du då stör balansen mellan socker, pektin och syra. Se också till att du använder knappt mogna bär eftersom deras pektinhalt är högre än i de helt mogna. Geléprov gör du genom att hälla upp lite färdigkokt gelé på en kall tallrik. Om gelén inte rinner ihop när du drar en sked genom den är den färdig. Koka annars ytterligare några minuter. Har du inte fått gelé efter 20 minuters kokning måste du tillsätta Certo eller Melatin.Krusbärsgelé

2 l krusbär
4 dl vatten
10 dl socker per liter saft

Skölj bären. Lägg dem i en syltgryta. Häll på vattnet och koka under lock i ca 20 minuter. Krossa bären mot grytans kant med en slev. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Rör inte i massan.

Mät saften. Koka den i fem minuter. Rör ner sockret efterhand. Koka sedan försiktigt utan lock och utan omrörning i 5 - 20 minuter. Gör sedan geléprov, se ovan. Tag grytan av värmen och låt stå några minuter. Skumma väl och tag bort den tunna hinnan. Ös upp i små, väl rengjorda, varma glas. Låt kallna och tillslut.


Svartvinbärsgelé

2 dl svarta vinbär
3 dl vatten
9 dl socker per liter saft

Skölj bären, de behöver inte repas. Koka upp vattnet, lägg ner bären och låt dem koka ca 10 minuter. Häll bärmassan i en silställning och låt självrinna 30 minuter.
Mät saften och häll tillbaka i grytan. Koka upp saften, tillsätt socker, låt saften koka upp och koka i fem minuter utan omrörning.

Gör geléprov , se ovan. Låt det färdigkokta geléet stå några minuter, skumma och ta bort hinnan som bildas på ytan.
Ös upp på rena, varma glas, låt stå till följande dag och tillslut sedan.

Rosengelé

1 1/2 l sammanpressade rosenblad
1 liter vatten (drygt)
2 tsk citronsyra
1 påse gul Melatin
9 dl socker
Lägg rosenbladen i en kastrull, häll över vatten, tillsätt citronsyra och koka på svag värme under lock i 15 minuter. Sila saften genom silduk och mät upp den. Häll tillbaka en liter saft i grytan, rör ner Melatin, koka upp och stormkoka en minut.
Rör ner sockret, koka upp igen och stormkoka en minut. Tag grytan från värmen, skumma och häll omedelbart på rena, varma glas.
Täck med duk och tillslut dagen efter.

Äppelgelé med variation

Finaste äppelgeléet får man om man blandar syrliga, odlade äpplen med vildäpplen eller paradisäpplen som innehåller mycket pektin.

1/2 kg syrliga äpplen
1/2 kg vildäpplen eller paradisäpplen
7-8 dl vatten
9 dl socker per liter saft

Skölj och skär äpplena i klyftor med skal och kärnhus kvar. Lägg klyftorna i en gryta, häll på vatten och koka äpplena under lock i 15-20 minuter. Rör i massan under tiden och mosa klyftorna med en slev. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter.
Mät upp saften i grytan, låt koka upp och rör ner socker lite i taget. Låt saften koka sakta under omrörning i 10-15 minuter eller tills saften håller geléprovet, se ovan.
Låt geléet stå några minuter, skumma och ös upp på varma glas. Lått kallna och tillslut.

Mintgelé med äpplen

Knyt in 2 msk torkad eller 2 dl färsk mynta i en tygbit och låt den koka med äpplena de sista minuterna. Ett gott gelé till lammrätter.


Äppelgelé med citrussmak

Blanda lite rivet citron- eller apelsinskal i det färdigkokta geléet. Gott till griskött, fågel och rökt kött.

Äppelgelé med calvados

1 kg sura äpplen
½ liter vatten
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1 msk Vaniljsocker
Gelésocker Multi, 1 dl per dl avrunnen saft
5 cl Calvados

Skär äpplena i bitar och lägg i en gryta. Tillsätt vatten, kanel, stjärnanis. Koka på svag värme i 20 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter. Mät saften och häll tillbaka i den nu rengjorda grytan. Tillsätt vaniljsocker och gelésocker. Koka upp och koka i ½ minut. Tillsätt calvadosen. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda glas eller burkar. Förvara i kylskåp.


Rönnbärsgelé

2 kg frostbitna rönnbär
1 liter vatten
1 kg socker per liter saft
1 krm bensoat per liter saft

Rensa och skölj bären. Koka upp bären och vattnet och låt koka tills bären spricker. Häll massan i silduk och låt saften rinna av ca 30 minuter. Mät saften och koka med socker i 5 minuter.
Skumma väl och rör ner bensoat i lite av den heta saften. Rör ner i resten och häll på rena, varma glas. Låt stå övertäckta till nästa dag innan de tillsluts.

Rönnbärs- och äppelgelé

Rönnbär och äpplen är smakmässigt besläktade och går bra ihop. Rönnbären blir mildare om de har mjukats upp av frosten. Om man inte orkar vänta på det, kan man lägga dem i frysen någon dag.

3 dl rönnbär, frostnupna
1 kg äpplen, exempelvis Gravensteiner
vatten
1 liter strösocker till varje liter avrunnen saft
1 msk pektin
1 krm citronsyra

Rensa och skölj bären om det behövs. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg äpplen och rönnbär i en stor gryta och häll på vatten så att det precis täcker. Låt det hela koka tills bär och frukt blivit mosiga och avger saft. Koka inte längre än så. Häll upp massan i silduk och låt saften självrinna ner i en skål. Mät upp den sura saften och häll den i en gryta. Värm saften och häll ner sockret pö om pö. Låt det hela sjuda sakta i cirka tio minuter tills allt skum samlats på ytan. Skumma noga. Tillsätt pektin och citronsyra. Gör geléprov: droppa lite nykokt gelé på en tallrik och dra fingret igenom.

Konjakssyltade rönnbär

2 liter rönnbär
1,2 kg socker
2 dl vatten
0,8 dl konjak

Rensa och skölj bären. Häll dem i en kastrull, tillsätt socker och vatten. Låt koka långsamt tills bären är mjuka. Skumma sylten och tillsätt konjaken. Häll upp på små, väl rengjorda burkar. Förvara svalt. 

Uppdaterat 2010-10-23
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum