1 kg sura äpplen ½ liter vatten 2 kanelstänger 2 stjärnanis 1 msk Vaniljsocker Gelésocker Multi, 1 dl per dl avrunnen saft 5 cl Calvados
Skär äpplena i bitar och lägg i en gryta. Tillsätt vatten, kanel, stjärnanis. Koka på svag värme i 20 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter. Mät saften och häll tillbaka i den nu rengjorda grytan. Tillsätt vaniljsocker och gelésocker. Koka upp och koka i ½ minut. Tillsätt calvadosen. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda glas eller burkar. Förvara i kylskåp.
Rönnbär och äpplen är smakmässigt besläktade och går bra ihop. Rönnbären blir mildare om de har mjukats upp av frosten. Om man inte orkar vänta på det, kan man lägga dem i frysen någon dag.
3 dl rönnbär, frostnupna 1 kg äpplen, exempelvis Gravensteiner vatten 1 liter strösocker till varje liter avrunnen saft 1 msk pektin 1 krm citronsyra
Rensa och skölj bären om det behövs. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg äpplen och rönnbär i en stor gryta och häll på vatten så att det precis täcker. Låt det hela koka tills bär och frukt blivit mosiga och avger saft. Koka inte längre än så. Häll upp massan i silduk och låt saften självrinna ner i en skål. Mät upp den sura saften och häll den i en gryta. Värm saften och häll ner sockret pö om pö. Låt det hela sjuda sakta i cirka tio minuter tills allt skum samlats på ytan. Skumma noga. Tillsätt pektin och citronsyra. Gör geléprov: droppa lite nykokt gelé på en tallrik och dra fingret igenom.
Konjakssyltade rönnbär 2 liter rönnbär 1,2 kg socker 2 dl vatten 0,8 dl konjak Rensa och skölj bären. Häll dem i en kastrull, tillsätt socker och vatten. Låt koka långsamt tills bären är mjuka. Skumma sylten och tillsätt konjaken. Häll upp på små, väl rengjorda burkar. Förvara svalt.