In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Bärbuskar att plantera
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Sylt



Socker är ett naturligt konserveringsmedel. Det skyddar din sylt mot giftigt mögel och gör den välsmakande och aptitlig. Minska aldrig sockermängden under 1/2 kg socker per kg bär eller frukt. Och förvara gärna syltburkarna i kylskåpets svaldel.

Ethels Björnbärssylt

2 l (1kg) björnbär
9 1/2 dl socker
1 dl vatten
1 krm bensoat

Varva björnbär och socker i en syltgryta. Tillsätt vattnet. Koka sakta i 30 minuter. Skumma noga under kokningen. Tillsätt bensoatet utrört i lite av den heta sylten. Dra grytan från värmen och häll sylten på rena burkar. Tillslut genast. Sylten blir väldigt lös, nästan som kompott i konsistensen. Den är utsökt till desserter, våfflor och glass. Förvara sylten i kylskåp.

Röd vinbärssylt

2 l röda vinbär
1 dl vatten
6 dl socker
1 krm bensoat

Rensa och repa bären. Lägg dem i en syltgryta och slå på vattnet. Koka i drygt 10 minuter. Häll i sockret och koka ytterligare 10 minuter. Skaka grytan då och då.
Skumma väl. Tillsätt bensoatet utrört i lite sylt. Häll upp sylten på varma burkar och tillslut.

Krusbärssylt

Hemgjord sylt på krusbär är gott till dessert, pannkakor, creme caramel, desserter. Krusbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.
Kokar du egen krusbärssylt och vill spara den en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i krusbärssylten - då blir den snabbt dålig.
Ska du äta krusbärssylten inom närmsta dagarna så skippar du konserveringsmedel
.

Ingredienser till recept

  • 2 liter krusbär, ca 1,5 kg
  • 0,5 dl vatten
  • 500 gram socker
  • Eller 500 gram syltsocker
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel som du utesluter om du använder syltsocker)

Tillagning av recept

  1. Rensa krusbären.
  2. Koka krusbären med vatten på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull. Mosa ihop krusbären med en potatisstöt eller mixa försiktigt med en stavmixer.
  3. Rör i sockret och låt småkoka i 5 minuter till.
  4. Skumma bort ev. skum från krusbärssylten med en slev.
  5. Ös upp krusbärssylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Förvara svalt.
  6. Öppna burk krusbärssylt förvarar du i kylen.

Fransk vindruvssylt

1 kg små, gröna vindruvor
6 dl socker
1 msk pressad citronsaft
1 tsk Atamon

Rensa och skölj druvorna och varva dem i en syltgryta med socker. Låt dem står och safta sig en stund. Koka upp på svag värme, tillsätt pressad citronsaft och koka försiktigt i 10 minuter. Kärnorna flyter upp till ytan och skummas bort med hjälp av en hålslev.
Ta upp druvorna och lägg dem på varma, rena burkar. Koka ihop lagen i ca 10 minuter, skumma och tillsätt Atamon. Häll lagen över druvorna och tillslut.
Sylten kan smaksättas med några matskedar portvin innan den hälls på burkar.

Blåbärssylt med punsch

Till ca 6 dl sylt (gott på rostat bröd med färskost!)

400 g rensade blåbär
150 g blandade bär
2 1/2 dl syltsocker
2 msk pressad citron
1 vaniljstång
4 msk punsch

1. Lägg bären i en kastrull med syltsocker och citronsaft. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och vaniljstång i kastrullen. Koka sakta utan lock ca 15 min. Skumma. Dra av från plattan när du rör ner punschen.
2. Häll upp sylten på rengjorda varma glasburkar och förvara i kylen.

Grevinnesylt

1/2 kg fläderbär
1/2 kg äpplen
4 dl socker
1 tsk Atamon

Repa och skölj fläderbären. Kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda fläderbär och äppelbitar i en syltgryta. Värm sakta under lock och koka i 15 minuter eller tills äppelbitarna är helt mjuka.
Tillsätt sockret och koka ytterligare 10 minuter. Rör hela tiden i sylten. Tillsätt slutligen Atamon och slå upp sylten på rena burkar. Tillslut genast.

Körsbärschutney

Till 4 dl chutney (passar till smakrik ost ex gorgonzola)

750 g körsbär
1 äpple
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1-1 1/2 dl äppelcidervinäger
2 dl rött vin
1 dl råsocker
1/2 dl gula sultanrussin alt vanliga russin
1 1/2 msk gula senapsfrön
2 kanelstänger
1/2 tsk salt

1) Kärna ur körsbär och äpplen. Skala och finhacka äpple, rödlök och vitlök.
2) Lägg allt i en kastrull och tillsätt sedan övriga ingredienser till chutneyn.
3) Låt allt småkoka under lock ca 40 min tills dess att kompotten blivit tillräckligt tjock.
4) Häll upp på rengjorda burkar och förvara chutneyn i kyl.

Svart vinbärssylt med päron och kanel

2 l repade svarta vinbär
3/4 kg päron
1 kanelstång (8-10 cm lång
12 dl socker
1 dl vatten

Skölj vinbären, låt dem rinna av väl och varva dem i en gryta med hälften av sockret. Häll över 1/2 dl vatten och koka upp på svag värme. Låt koka utan lock i 15 minuter.
Skala och skär päronen i små klyftor och varva dem i en annan gryta med resten av sockret. Häll över 1/2 dl vatten, koka upp på svag värme och lägg ner kanelstången. Låt sjuda på svag värme utan lock i 15 minuter.
Blanda vinbärssylt och päronsylt och koka på svag värme utan lock i 10 minuter. Skumma och häll på rena, varma burkar. Tillslut.


Björnbärssylt med gin

1 kg björnbär (2 liter)
3 dl vatten
1 kg  Syltsocker
1 dl gin

 

Skölj och rensa bären. Lägg bären och vattnet i en gryta och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt sockret och koka i 2 minuter. Rör i ginen. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Jordgubbssylt

En fin, tjock och jämn sylt får man om man stöter sönder jordgubbarna innan de kokas.

 

2 l jordgubbar
6 dl socker
1krm bensoat
1 krm citronsyra

Rensa och skölj bären och stöt sönder dem med potatisstöt. Varva bär och socker i en syltgryta och låt stå och safta sig några timmar. Sätt grytan på svag värme och hetta upp bären långsamt. Skaka grytan då och då och låt småkoka 15-20 minuter (tillsätt gärna 1-2 msk lavendelblommor när ca 5 min återstår av koktiden).
Ta grytan från värmen och skumma väl. Rör ut bensoat och citronsyra i lite av sylten. Häll blandningen tillbaka i sylten och häll upp på varma burkar och tillslut.
 

 

 

Uppdaterat 2011-07-29
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum