In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Bärbuskar att plantera
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
Marmelad

Det är sockret som gör att din marmelad blir fast och fin. det beror på att sockret binder bärens geléämnen. För att det ska kunna göra det krävs en viss balans mellan socker, pektin och bärens naturliga syra. Minskar du sockret störs balansen. Och du får en marmelad som rinner av smörgåsen.

Hallonmarmelad

3 l (1 1/2 kg) hallon
2 dl vatten
2 msk citronsaft
1 påse gul melatin
13 dl socker

Häll hallon, vatten och citronsaft i en syltgryta och värm tills bären saftar sig. Koka fem minuter och rör ner Gul Melatin. Stormkoka 1 minut. Rör ner sockret och koka upp igen. Låt stormkoka ytterligare en minut. Dra grytan från värmen, skumma noga och häll upp marmeladen på rena burkar. Tillslut.


Äppel - och krusbärsmarmelad

1/2 kg äpplen
1/2 kg mogna krusbär
2 dl vatten
4 1/2 dl socker
1 bit kanel (eller 1 msk mald)
1/2 tsk atamon

Skölj och dela äpplena. Ta bort kärnhus, skaft och fluga. Skölj och snoppa krusbären. Mal äpplen och krusbär i köttkvarn.
Koka mos och vatten under lock i 20 minuter, men rör ibland så det inte bränner fast. Tillsätt socker och kanel och koka ytterligare 10 minuter. Tillsätt Atamon och häll upp i rena burkar. Tillslut genast.


Krusbärsmarmelad

Marmelad med krusbär är god och lätt att göra själv. Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta krusbärsmarmeladrecept, håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt. Tillsätt då gärna natriumbensoat samt parafinera burkarna så att krusbärsmarmeladen håller längre.
Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller konservingsmedel och pektin för att få en hållbar krusbärsmarmelad.

Ingredienser till recept

 • 1 liter fina krusbär
 • 0,3 dl vatten
 • 4,5 dl socker
 • 1 krm natriumbensoat (valfritt - dock bra om du ska förvara marmeladen mer än någon månad).
 1. Rensa krusbären. Lägg dem i en stor kastrull och koka i vattnet i fem minuter. Mosa ihop krusbären med en slev eller potatisstöt.
 2. Tillsätt sockret och låt småkoka i 45 minuter. Gör marmeladprovet genom att ta en tsk krusbärsmarmelad och lägga på en assiett och ställa i kylen. När krusbärsmarmeladen stelnat ska du dra kanten på skeden genom krusbärsmarmeladen och då ska den inte flyta ihop igen, gör den det så får du koka lite till.
 3. Rör ut natriumbensoat med lite av sylten i ett glas. Rör ut i resten av sylten.
 4. Häll upp krusbärsmarmeladen på rengjorda burkar och låt den kallna. Täck gärna med två lager smält parafin och sätt på lock. Utan konserveringsmedel håller sig marmeladen minst 14 dagar i kylen.

Björnbärs marmelad med citron och äpple

 • 1 kilo (ca 2 liter) björnbär
 • 3 dl strösocker
 • skalet av 4 gröna äpplen
 • skalet av 1 citron
  • Lägg björnbär, socker, äpple- och citronskal i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och sjud sedan på svag värme under lock ca 10 minuter. Rör om då och då. Ta upp skalet. Vill du ha en slät marmelad, sila fruktmoset och kasta kärnorna. Fortsätt att sjuda moset ca en timme till. Gör marmeladprov för att vara säker på att marmeladen är färdig. Häll upp den på rena burkar och sätt på tättslutande lock.

   Södra promenadens plommonmarmelad

   2 kg plommon

   20 dl socker
   1 dl vatten
   rivet skal av 2 citroner
   1 1/2 flaska Certo
   200 g hasselnötter


   Skålla och flå plommonen. Skär plommonen i klyftor och ta bort kärnorna. Lägg klyftorna i en gryta och slå på vatten. Sjud under lock i 5 minuter. Tillsätt sockret och låt stormkoka 1 minut.
   Tillsätt sedan citronskalet och citronsaften. Dra grytan från värmen. Blanda i drygt 1 1/2 flaska Certo. Hacka hasselnötterna grovt och blanda i. Rör långsamt i minst 5 minuter. Häll upp på rena, varma burkar och låt kallna. Tillslut.

   Körsbärsmarmelad från år 1682

   2 1/2 l (1 1/2 kg) urkärnade körsbär
   1/4 l råsaft av hallon
   1/4 l råsaft av röda vinbär
   10 dl socker

   Hetta upp ca 750 g hallon i en kastrull och ca 1 kg röda vinbär i en annan. Låt bären koka sakta i 20 minuter eller tills de avgivit all vätska. Låt de båda bärsorterna självrinna eller pressa ur saften genom sil.
   Blanda alla ingredienser till marmeladen i en syltgryta. Koka ca 30 minuter och skumma väl.
   När konsistensen är tjock och fin och körsbären börjat geléa sig mosas de mot kanten av kastrullen.
   Häll upp marmeladen på varma burkar och tillslut.

   Receptet härstammar från det engelska hovet. Marmeladen bör förvaras i kylen.

   Rabarbermarmelad med ingefära

   1 kg rabarber utan blast
   saft av 1 citron
   3 dl vatten
   2 bitar torkad ingefära
   6 dl socker
   1 tsk Atamon

   Skölj och skär rabarbern i små bitar, lägg bitarna i en syltgryta och häll över citronsaft och vatten. Koka upp och låt koka på svag värme utan lock i 15 minuter.
   Lägg ner ingefära och tillsätt sockret under omrörning. Låt marmeladen koka på svag värme utan lock i ca 40 minuter eller tills den fått marmeladkonsistens. Rör om då och då.
   Ta grytan från värmen, skumma och tillsätt Atamon.
   Häll på rena, varma glas och tillslut.

   Jerkers jordgubbs- och vinbärsmarmelad

   2 l mörkröda, syrliga jordgubbar
   2 msk pressad citronsaft
   1/2 l repade röda vinbär
   9 dl socker
   1 krm bensoat

   Skölj torra, nyplockade jordgubbar snabbt, låt rinna av och dela i bitar. Lägg dem i en skål och droppa över citronsaften.
   Skölj vinbären, lägg dem i en eldfast form, täck med folie och låt dem stå i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter. Ta ut formen och pressa bären genom sil.
   Blanda vinbärssaft och socker i en gryta. Koka upp på svag värme och rör tills sockret löst sig.
   Tillsätt jordgubbarna och låt blandningen koka på svag värme utan lock i 20-30 minuter. Häll upp på rena, varma burkar och tillslut.


   Rosenkvittenmarmelad med äpplen

   Ingredienser :

   1 kg äpplen
   500 g rosenkvitten
   1kg strösocker
   2 dl vatten
   2 tsk citronsyra

   1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar. Skiva rosenkvitten, ta bort så mycket kärnor du kan. Lägg frukten i en kastrull med vattnet. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10-15 minuter. Ta kastrullen från plattan, rör i sockret lite i taget och rör om tills det löses upp. Sätt tillbaka på plattan och koka upp. Låt koka kraftigt utan lock ca 15 minuter tills det tjocknar. Dra kastrullen av plattan. Rör ut citronsyran i 1 msk kallt vatten och rör ner i marmeladen.
   2. Om marmeladen inte stelnat tillräckligt efter 2-3 dygn kan man koka om den med ett pektinpreparat. Följ anvisningarna på förpackningen

    

    

   Uppdaterat 2010-09-12
   Utskriftsvänlig sida
   Gunilla@inmygarden.nu
   Provided by Webforum