KOI - dammens juvelRedan för ett par tusen år sedan höll man karpar i dammar i Kina. Dessa vanliga, gråaktiga karpar var i främsta hand avsedda för matbordet, men betraktades även som en symbol för styrka, eftersom de var de enda fiskarna, som var starka nog att ta sig upp för fallen i Huang-he. En karp, som klarat detta kraftprov, förvandlades enligt folktron till en drake.

Det är Japans nationalfisk med anor långt bak i tiden. I byn Yamakoshi i Niigatadistriktets bergstrakter upptäckte man i början på 1800-talet färgmutationer hos karparna, främst rött, vitt och ljusgult, och detta markerade början på historien om "nishikigoi", "mönstrad karp".

I mitten av 1800-talet började man korsa röda och vita koi och avkomman blev tidiga varianter av kohaku. Andra tidiga varieteter var bl a asagi, higoi, och bekko.

Nischikigoi spreds inte utanför Niigatadistriktet förrän 1914, då man för att hjälpa upp ekonomin i Niigata visade 27 nishikigoi på en utställning i Tokyo. Dessa belönades med andra pris och åtta av dem skänktes till kejsare Taisho's son. Nu tog koiodlingen ordentlig fart och 1938 exporterades de första nishikigoi till San Francisco.

Import av japanska nishikigoi till Sverige var länge förbjuden, men våren 2007 gav dock Jordbruksverket klartecken för import från annat EU-land.


I stora trädgårdsdammar blir koi ca 50-60 cm men kan i undantagsfall bli ända upp mot en meter. I mindre dammar stannar den vid ca 20 cm. Den kan övervintras ute men det är viktigt med syreväxling och att den byggt upp fettreserver under sommaren.
 
Gin Rin Showa är namnet på världens dyraste akvariefisk som blev 76 centimeter lång och 15 år gammal 1986. Den vann överlägset japanska koi-utställningar 1976, 1977, 1979 och 1980. Två år senare såldes den för 17 miljoner yen vilket då motsvarade cirka 550 000 svenska kronor eller mer än dubbelt mer i dag. I mars 1986 köpte Derry Evans, ägare till Kent Koi Centre i England, denna berömda prydnadsfisk för en hemlig summa. Fem månader senare dog fisken som därefter stoppades upp.


Läs mer :

KOI - den färgade karpen

KOI - kvalitetsmärkning


Läs vidare om: Dammens fiskar och annat djurliv


Uppdaterat 2009-11-17