Vin

Med lite övning, utrustning och tips är det rätt lätt att göra eget fruktvin eller bärvin. För att göra eget vin behöver du såklart frukt eller bär, men också lite extra ingredienser för att få ett gott vin. Socker, jäst, jästnärsalt, vinsvavla, enzym och vatten.

Läs mer om hur du tillverkar vin av bär och frukt innan du sätter igång: Gör ditt eget bärvin och fruktvin


Krusbärsvin

  • 3,5 kg krusbär
  • 3 kg socker
  • 4 g jästnärsalt
  • 1 g vinsvavla
  • vinjäst, se mängd enligt paket
  • ev enzym som "dödar" pektin "slem"

Krossa bären i en jästhink och fyll på med 8 liter vatten och allt utom sockret. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då. Tappa om vinet och ta bort krusbären. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.

12 liter krusbärsvin

6 kg Krusbär gröna /röda, 1pkt Aprikoser (torkade), 6,5 kg Socker, 30 g Citronsyra, vinjäst, se mängd enligt förpackning.

Tvätta och mosa krusbär, aprikoser blanda i en damejeanne eller jäshink. Tillsätt ljummet vatten vinsvavla jäst och hälften av sockret. Rör om och låt stå i 3-5dagar. Sila och blanda i resten av sockret och rör tills det är löst. Justera till 10-12 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning. Häll på flaskor efter c.a 4-8 veckor.

Gult krusbärsvin

6 kg krusbär, gröna
0,2 kg aprikoser (torkade)
6,5 kg socker
30 g citronsyra
1 st jässats

(Aprikoserna bör sköljas före användningen)

Rött krusbärsvin (snarare roséfärgat)

6 kg krusbär, röda
0,2 kg katrinplommon, kärnfria (torkade)
0,2 kg blåbär eller vinfärg
6,5 kg socker
1 st jässats

Jäs, avbryt, klarna och tappa upp enligt beskrivningen till jässatsen!

Äppelvin

Äppelvin gör du av sura äpplen, här är det lite rönnbär i också. Vildäpplen och halvmogna äpplen i lika delar ger ett gott äppelvin.

10 liter vin
6 kg äpplen
0,5 kg rönnbär
8 liter vatten
2,8 kg socker
1 g vinsvavla
6 mg B-vitamin (valfritt)
3 g jästnärsalt
vinjäst, se mängd enligt paket

Tärna äpplen, med skal och kärnhus, blanda med rönnbär i en vin damejeanne eller jäshink. Tillsätt ljummet vatten (ideal temperatur 25-30 grader) vinsvavla, B-vitamin, jästnärsalt och jäst. Rör om och låt stå i 3 dagar. Sila bort fruktresterna. Blanda i sockret och rör tills det är löst. Justera till 10 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa några dagar till. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.

Körsbärsvin

4 kg mogna körsbär
2,7 kg socker
1 g vinsvavla
3 g jästnärsalt
vinjäst, se mängd enligt paket

Mosa bären med kärnorna kvar. Krossa en deciliter kärnor i en mortel. Blanda allt utom socker i en jästhink med 8 liter vatten. Rör om och låt jäsa i 3 dagar. Rör om då och då. Tappa om vinet och ta bort körsbär och kärnor. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.

Vinbärsvin

1,5 kg röda vinbär
1,5 kg svarta vinbär
2,8 kg socker
1 g vinsvavla
3 g jästnärsalt
vinjäst, se mängd enligt paket

Krossa bären i en jästhink och fyll på med 8 liter vatten och allt utom sockret. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då. Tappa om vinet och ta bort bären. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.

Här finner du vin på maskrosor: Maskrosvin

Uppdaterat 2010-09-19