In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Nyheter
Kommentera Nyhetsinläggen
Sök och visa kommentarer
Nätterlunds minnesfond
Stiftelsen Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond

​Jonas Nätterlund avled 1995, 71 år gammal. Under merparten av sitt levde han väldigt spartanskt i en omodern etta på Kungsholmen i Stockholm. Det var dock väldigt få människor som kände honom och han skulle förmodligen varit helt bortglömd idag om det inte vore för det fantastiska testamente som han efterlämnade.

Jonas växte upp i skogsbyn Rössjö i Sidensjö. ​Han var enda barnet och det berättades att han var ett begåvat barn och hade lätt för att lära. Han växte upp som vilket annat barn som helst, men livet förändrades när hans far gick bort när han precis skulle fylla 14 år. Hans mor gick upp i sorgen och Jonas slöt sig inom sig själv. Efter sin värnplikt i Sundsvall, så lämnade han hembygden för Stockholm och återvände bara vid ett tillfälle - då hans mor gick bort 1959. Dock kom det att visa sig att hembygden betydde mycket för honom....

   
  Huset där Jonas Nätterlund växte upp i Rössjö, Sidensjö.  
   
Jonas jobbade på Dagens Nyheters redaktion där han utbildade sig till typograf och fick så småningom anställning på Expressen där han arbetade ända fram till sin pensionering 1989. En nära kollega som jobbade vid hans sida i nära 40 år berättar att han aldrig berättade några detaljer om vare sig sitt liv eller om sig själv. Han var dock en bra arbetskamrat, jobbade hårt och tog alla chanser till att jobba övertid. 

Jonas levde ensam i sin enrummare på Flemminggatan och levde mycket sparsamt. Han cyklade till jobbet och man har också fått veta att han samlade och pantade tomglas. Det ingen dock visste var att han hade ett stort intresse för värdepapper och aktiebörsen!

Redan 1961 skrev Jonas sitt testamente där han mycket tydligt uttryckte att hans tillgångar skulle bilda "Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond". Avkastningen skulle användas till inköp av konst och skulpturer för utsmyckning av offentliga lokaler och platser i dåvarande Nätra-Sidensjö kommun. När Jonas avled 1995 efterlämnade han en aktieportfölj värd 24 miljoner kronor.
Uppdaterat 2014-08-25
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum