In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa
 
Beskära rosor


Första steget på alla sorters rosor är att ta bort allt dött, döende och sjukt trä.


Rabattrosor

De rosorna är vanligen under metern i höjd, nästan ständigtblommande rosor med blommor i klasar (floribundarosor) eller en stor blomma per stjälk (storblommiga) i olika färger och storlekar, de som vi är vana att se i rabatter utmed gångvägar och husväggar, är oftast ganska moderna hybrider, som blommar på årskott, dvs på de nya skotten som växer fram under sommaren.

De ska därför klippas ner ganska hårt - så att 3-5 knoppar blir kvar på varje gren - klipp över en frisk knopp som pekar utåt, om man vill hålla dom buskiga och låga. De kan visserligen blomma bra även om man inte klipper så h årt, men blir då höga och kala nertill.

Exempel: Leonardo da Vinci, Bonica, Astrid Lindgren, Ingrid Bergman, Flora Danica, Peer Gynt, Peace, Super Star (Tropicana), Carl Philip


Miniatyrrosor

De rosor vi köper blommande i kruka i snabbköpet eller i blomsteraffären, kan i södra Sverige faktiskt övervintra ute! De är tjusiga som låga rabattkantsväxter eller i urnor och krukor.

Beskärningen begränsar sig till putsning av skadade eeller döda grenar, någon egentlig beskärning behövs alltså inte.


Landskaps - och Coverrosor


Dessa kallas även marktäckande rosor, varav det under senare åren har kommit många nya sorter i handeln, och är inte så välkända i Sverige. Men det är glädljande att det kommer allt fler sorter och färger, för dessa rosor är ypperliga för slänter, där man vill ha stora planteringar av enhetliga rosor som dessutom blommar nästan hela sommaren. De mest kända är nog "The Fairy", Älvan, som ibland ses i bemträdgårdar, och Bonica, som kom redan 1982 och som man oftast ser i de offentliga planteringarna.

Beskärning av dessa kan utföras med häcksax om man så vill, men annars tar man bort äldre och skadade grenar och putsar de övriga till frisk ved. Efter första floret på sommaren kan man klippa ner de avblommade grenarna och få en ny blomning längre fram.

Exempel: Tommelise, White Cover, White Pet (Little White Pet), Swany, Sommerwind


Stamrosor


Inom denna grupp har det kommit många nya sorter under senaste åren. Dessa är ympade på en rak stam av en tålig vildros. Då det endast är ympen som ska växa och blomma, tas eventuella rotskott kontinuerligt bort så fort de visar sig.

I övrigt behövs ingen hårdare beskärning, endast skadade eller döda grenar tas bort och kronan formas lite lätt vid behov. 

Exempel: Leonardo da Vinci, Louise Bugnet, Amber Cover, Isabella Rossellini, Stockholm, Rose de Recht


Buskrosor


Buskrosor, gammaldags- och parkrosor, vildrosor. Många rosor i denna grupp blommar på fjolårsved eller äldre. Där behövs därför ingen hårdare beskärning, endast skadade och döda grenar tas bort liksom de äldsta grenarna som slutat blomma.

Ständigt blommande rosor (remonterande) blir vackrast om skotten kortas till ca en tredjedel. Vi har här lite större frihet att forma busken, eftersom det inte påverkar blomningen. Detta är av särskilt stor betydelse när rosorna används som häck. Man kan utan att vara orolig skära bort långa grenar som har valt att växa i fel riktning.  Ex. Westerland, Lichtkönigin Lucia, Rhapsody in Blue, Iceberg (Schneewittchen), Leander, Celestial (Céleste), Gudhem, Königin von Dänmark,

Undantag är vresrosor, Rosa rugosa, och gammeldags gallica-rosor och deras hybrider, dessa kan även blomma på årets ved. Här kan man korta ner de längsta grenarna på våren, så att man erhåller en jämnare buske. 


Klätterrosor

Dessa klipps inte ned hårt. Nya skott kan kortas med en tredjedel. Gamla grenar kan tas bort helt. det är viktigt att hålla kronan luftig så att ljuset kommer till.

Exempel: New Dawn, Mme Alfred Carriére, Polstjärnan, Maigold, Sympathie, Ilse Krohn Superior, Flammentanz, Alchymist, Ètude, Gloire de Dijon,Constance Spry


Läs mer om rosor: Rosförteckning; Årets ros; Trädgårdens drottningar - våra älskade rosor
Uppdaterat 2010-01-03
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum