In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Recept och andra tips
Mat, bakverk samt bär och frukt
Betong - ett häftigt material
Pyssel med lavendel
Bevara växter som prydnader

Gul tomatsoppa med saffran

Portioner. 4-6 små (receptmakare: Lisa Förare Winbladh)

Tid: 30 minuter

800 g gula tomater
1/2 dl grovhackad schalottenlök, gärna asiatisk
1  tsk anis
2 msk smör
lite finhackad habanero, rödthaichili, eller ett par stänk habanerosås
5 dl god kycklingbuljong (hemkokt)

ev 1/2 dl fruktigt vitt vin
1 liten nypa saffran, ca 1/4 g
1/2 vaniljstång

1/2 dl dyr fruktig olivolja
1/2-1 msk pressad lime
1/2-1 1/2 msk ljust muscovadosocker
salt

ev lite basilika eller dragon till dekoration

  1. Hacka tomaterna i grova bitar. Fräs lök och anis i 2 msk smör i botten på kastrullen,  tills den skiftar lätt i gyllenbrunt. Fräs med chilin sista minuten.
  2. Lägg ner tomaterna. Slå på buljong. Strö ner saffran. Låt puttra under lock i ca 15 minuter. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna. Låt frön och skida puttra med i ca 10 minuter.
  3. Passera soppan genom en fin trådsil och pressa ut så mycket som möjligt med en träslev. Hit kan soppan förberedas dagen före.
  4. Värm om det behövs. Späd eventuellt med mer buljong. Vispa ner olivoljan och balansera soppan med lime, socker och salt. Servera ljummen.
Uppdaterat 2010-06-12
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum