Pumpacheesecake Den tar lite tid att göra, men är underbart god! Två timmarsjobb inkl ugnstid - och då har man inte räknat in natten i kylen. För 10 personer Pumpamassa: 1 pumpa Botten: 15 st normalstora pepparkakor 3 dl pecannötter 0,5 dl farinsocker 50 g smör Fyllning: 500 g philadelphia ost 4 dl strösocker 3 dl pumpamassa 9 msk vispgrädde 1 tsk kanel, malen t tsk kryddpeppar, mald 4 st ägg, stora 1 msk kolasås Gör så här:
Pumpa till pumpamassa: Klyv pumpan i stora bitar och ta bort kärnorna. Lägg bitarna i ett stort kokkärl med lite vatten och koka (ånga) tills pumpan är mjuk. Slå av vattnet och låt svalna. Pumpan kan nu lätt gröpas ur med en sked. Låt pumpamassan rinna av ordentligt. Botten: Värm ugnen till 175 ° C. Lägg pepparkakorna, pekannötterna och sockert i matberedaren och låt det bli till smulor. Lägg till smält smör och blanda. Tryck ut blandningen i en ugnssäker form med löstagbara kanter. Lägg in i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna. Fyllning: Blanda philadelphiaost och socker i stor skål med elvisp tills den blir fast. Lägg 1 ½ dl i en mindre skål – täck med plastfolie och lägg i kylen. Denna ska sedan användas som topping. Rör i pumpamassa, 4 matskedar vispgrädde, kanel och kryddpeppar i den stora skålen.Vispa sedan ner ett ägg i taget. Lägg smeten i den avsvalnade formen. Lägg in i ugnen. Efter ca 1 timme och 15 minuter är pajen något brun och färdig att ta ut (den kan vara lite lös i mitten). Lägg plastfolie över pajen när den svalnat en stund och låt den stå i kylen över natten. Ta ut blandningen i den lilla skålen nästa dag och låt den bli rumstempererad. Lägg i 5 msk vispgrädde och rör om. Bred blandningen jämt över kakan. Gör 5 raka ränder över kakan. Dra sedan raka streck från andra hållet med en kniv med en blir vackra/läskiga mönster i kakan. Låt kakan kylas en stund eller servera genast – det är en smaksak!