Äppelchutney 1 liter
750 gram
äpplen, ca
2 st
Gula lökar
1 st
lime
1 dl
coctailtomater, rostade, inlagda i olja och avrunna
3 msk
ingefära, fintärnad färsk
0,75 dl
Ättiksprit 12 proc
1,5 dl
Vitt vin
2 dl
socker
Tillagning
Ca 1 liter 1. Skölj äpplena, halvera och kärna ur dem. Skär dem i bitar. Hacka löken. Tvätta limen noga i varmt vatten och skär den i små tärningar. Finstrimla tomaterna och fintärna ingefäran. 2. Koka upp ättiksprit, vin och socker i en rostfri eller emaljerad gryta. 3. Lägg ner allt det skurna i lagen. Koka på svag värme i 40–45 minuter tills konsistensen har blivit simmig. Rör med en träsked då och då, särskilt mot slutet, så att det inte bränns vid. 4. Ös upp chutneyn i rena, varma glasburkar och sätt genast på lock. Låt kallna och förvara sedan svalt. Gott till både lamm, griskött och indisk curry. Klar inom en vecka, men låt den gärna mogna längre!