In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Recept och andra tips
Mat, bakverk samt bär och frukt
Betong - ett häftigt material
Pyssel med lavendel
Bevara växter som prydnader
Pocherat lantägg med höstens svamp, bacon och kycklingbuljong

6 pers

6 skivor bacon
4 liter + 5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk ättiksprit (12%)
6 ägg
2 krm + 2 krm salt
2 krm + 1 krm nymald vitpeppar
2 schalottenlökar
300 g blandad färsk svamp
4 msk smör
3 dl kycklingbuljong (se recept nedan) eller 2 msk konc kycklingfond + vatten

1. Stek baconet krispigt i varm panna. Låt svalna och rinna av på hushållspapper.
2. Koka upp 4 liter vatten i en stor kastrull (6-liters) med salt. Blanda ättikan med 5 dl vatten i en skål. Knäck äggen i ättiksblandningen och låt stå 10 min.
3. Rör runt i det kokande vattnet så det blir rörelse i vattnet. Häll försiktigt i äggen med ättikvätskan. Dra kastrullen från värmen och låt stå 6-8 min. De ska ha en ganska mjuk äggula. Låt de stå en stund till om de känns lösa. Lyft upp äggen, lägg dem på ett bakplåtspapper eller en handduk. Strö på 2 krm salt och 2 krm peppar.
4. Skala och finhacka schalottenlöken. Ansa och stek svampen gyllenbrun i smöret och tillsätt löken mot slutet. Smaka av med 2 krm salt och 2 krm peppar.
5. Värm kycklingbuljongen. Lägg upp ägg och svamp på tallrikar. Bryt bitar av baconet och strö över. Häll på den varma kycklingbuljongen.

Egen kycklingbuljong (förstås allra godast):

Till ca 4 dl

2 kycklingskrov (eller hela kycklingar där du tar tillvara bröst och lår efter ca 30 min)
1 morot
1/4 rotselleri (ca 50 g skalad vikt)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 kvist backtimjan (eller 1 tsk torkad vanlig timjan)
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter vatten
2 msk konc kycklingfond
salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Skär kycklingskrovet i mindre bitar eller dela kycklingarna i 8 bitar vardera. Skala moroten och rotsellering. Skär dem i bitar. Skala och skär löken och vitlöken i bitare.
2. Bryn kycklingskrov och grönsaker i olivoljan i en stor kastrull tills allt fått gylllenbrun färg. Slå på all vätska och låt sjuda på svag värme 4 timmar. Sila. Koka ihop buljongen till mustiare smak, ca 4 dl, och smaka av.

 
Dricka till:
Côtes du Rhône Blanc 2007 (83038) , Frankrike eller varför inte en Châteauneuf-du-Pape Les Closiers 2007 (96982), Frankrike
Uppdaterat 2009-10-28
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum