In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in
Trädgårdstips
Skapa en medelhavsträdgård
Bygga en damm
Hur beskär jag mina växter och träd
Så odlar du på berg
Grönare gräsmatta
Gödsling
Undvika ogräs
Lyckas med Magnolior
Sommarens bär och frukter - sylta och safta
Håll dig frisk med naturens örter
Växter och deras sjukdomar, trädgårdsmarodörer och hur man hanterar dessa

Häckar

En levande grön skärm är utmärkt som gräns för trädgården och en dekorativ trädgårdsavdelare. Den allmänna skötseln av en häck efter planteringen är samma som för alla andra träd och buskar.

Som huvudregel bör dock starkväxande bladfällande häckplantor , som liguster, skäras ned till 15 cm och vintergröna och blommande buskar till ca en tredjedel efter planteringen för att stimulera til kraftig tillväxt från basen. Beskärning efter plantering ska inte ske för långsamväxande bladfällande plantor, som avenbok, och samtliga typer av barrväxter innan de har nått den önskade höjden. Den årliga beskärningen av etablerade häckar varierar, beorende på sorten. Som riktlinje, beskär blommande häckar, som kvitten eller eldtorn, efter blomningen och använd en sekatör istället för en häcksax för häckar med plantor som har stora blad, som lagerhägg. 
 

Den yviga häcken

I en stor trädgård kan man med fördel låta häcken växa ut helt. Dock måste du ändå vara noga med att klippa ner den något varje år. Alla grenar som blir för långa klipper man av liksom alla döda och sjuka grenar. Detta sker för att bibehålla fräschören och yvigheten i häcken samt för att den ska kunna göra sig bättre i en stor trädgård.

 

Den smala häcken

Strävar man efter en smal häck så finns det bara en väg att nå fram dit, nämligen att klippa den ofta och regelbundet. Om du missar att göra det blir häcken inte bara stor och bred utan även kal på insidan. Detta på grund av att de nedersta grenarna inte får tillräckligt med sol och luft för att kunna växa och utvecklas. Förutsättningen för att sol- och lufttillförseln ska kunna garanteras på ett tillfredsställande sätt är att häcken tillåts vara smalare upptill än nertill. Vid klippningen arbetar du nedifrån och uppåt. Först klipper du sidorna och därefter ger du dig på översidan. Spänn upp ett snöre för att ange rätt höjd. Det blir lättare att jobba då. Sidogrenarna beskärs försiktigt om du önskar en bred häck och kraftigare om du vill ha en smal häck.

 

 

Den gamla och vanskötta häcken

Har du en gammal, risig och vanskött eller gles häck? Då är det hög tid att göra något åt det hela. Det är väldigt enkelt men det kräver en hel del mod och beskärning. Har du en vanskött lövhäck så klipper du av alla grenarna cirka 25 centimeter över jorden. Detta är en drastisk men ändå nödvändig åtgärd. Därefter tar du bort alla sjuka och svaga buskar i häcken och ersätter dem med nya. De följande två åren håller du häcken i trim genom att beskära den kraftigt och dessutom göra det regelbundet. Den ursprungliga höjden på häcken uppnås efter fyra till fem år. Den bästa tiden för plantering av ny häck är sent på hösten eller tidigt på våren.

 

Om det är en vanskött barrhäck , så ska du beskära alla sidogrenarna nästan ned till stammen. Efter denna mycket bryska behandling står det alltså en rad med nästan nakna trädstammar kvar. Efter en tid kommer det emellertid nya skott som du får fint stuk på om du beskär dem regelbundet. Efter tre år har du en häck som återigen är pigg och dessutom föryngrad.

Uppdaterat 2009-10-28
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum