Tillverka rött och vitt vin

Börja med att: 1) Plocka bären. 2) Rensa ut kvistar och dåliga bär. 3) Väg bären för att ungefär veta total vikten och därmed lättare följa receptet, (ca 4.5 kg/10 liter vin).


Vitt vin:

Vitt vin är mycket enklare att göra än rött vin. Skalen tas bort från musten innan jäsningen börjar, så det finns ingen skalmassa att böka med. Till skillnad från rött vin görs vitt vin enbart på musten från vindruvorna.

Det viktigaste när man gör vitt vin är att bevara aromerna genom att jäsa vid lägre temperatur och att skydda vinet mot oxidation. Då alla färgämnen sitter i skalen kan man göra vitt vin av både blå och gröna druvor, men det absolut vanligaste är de sistnämnda.

    1. Skölj druvorna ordentligt. Skölj gärna frukten med svavelvatten.

    2. Krossa och pressa druvorna i ett kärl eller sil alternativt med ena delen av en potatispress.  

    Mät sockerhalten och tillsätt eventuellt socker. Sikta på 10-12%  (använd ochelimetern).

    3. Tillsätt vinjäst och rör om (vinjästförpackningen brukar ange hur du ska göra). Sedan gör du enligt nedan, men skippa skaljäsningen! Vinet ska bara göras av musten från druvorna!


    Rött vin:

    1. Skölj druvorna ordentligt. Skölj gärna frukten med svavelvatten.

    2. Krossa druvorna i ett kärl eller i en sil. Du kan även använda ena delen av en potatispress. Tillsätt därefter vatten (8 l/10 liter vin) och rör om.

    3. Pressa nån liter druvsaft ur massan så att du kan bestämma sockerhalten, tillsätt ev. socker (använd oeschlemätare). Vindruvor som är ämnade att ätas plockas i regel yngre och med lägre sockerhalt än de man tänker göra vin av. Detta måste hur som helst mätas/räknas. Sikta på 12-14%. Det bästa är att komma till det värde som anges på jästpaketet. Ha i socker tills du kommer upp till värdet. Glöm inte att röra om mellan provtagningarna och att notera startvärdet!

    4. Tillsätt jäst och rör om. Försök att ha det ganska varmt (25 grader) i början av jäsningen, så att den kommer igång ordentligt.

    5. Låt stå i 2-4 dagar om du vill ha rosé-vin, 6-10 dagar om du vill ha rödvin. Tanin och färg lakas ur nu under jäsningen. När skaljäsningen kommit igång bör du se till att det blir lite svalare (19-20 grader).

    6. Rör om ofta, under de första dygnen med ett par timmar mellanrum, sedan, vartefter alkoholhalten ökar kan man röra mer sällan. Skalen/fruktmassan flyter upp under jästningen och om ytan blir torr ökar risken för att vinet ska bli vinäger.

    7. Efter skaljäsningen (macerering) häller du upp det vin som är friflytande i en jäshink och så pressar du ur all saft ur fruktmassan. Detta kan vara svårt utan vinpress, men man får helt enkelt göra så gott man kan! Man kan börja och låta det rinna i en bärsil. Mät Osc värdet igen och notera värdet. Om du vill tillsätta mer socker gör du mätningen efter det (nedan). Om du inte har två stora kärl kan du flytta till hinkar och gör rent kärlet innan du tappar tillbaks till jäskärlet igen.

    Tillsätt ca 0.5 kg socker/10 liter vin (är dock ett ungefärligt värde på vad man brukar behöva tillsätta innan man mäter Osc värdet igen).

    8. Ordna vattenlås osv och låt jäsa ut. Se till att behållaren där vinet förvaras är full, då en halvtom jästhink kan innebära att vinet blir förstört. Med de tider/temperaturer som angivits ovan ska inte vinet vara utjäst när du pressar och därför bör det skydda sig själv med kolsyra. Det är alltså bra om det börjar bubbla  "pluppa" om vattenlåset med en gång. Oftast slutar det pluppa i kärlet, men det händer att jäsning pågår ändå. För att vara säker ska man mäta Osc värdet med några dagars mellanrum för att se att det verkligen slutat jäsa. Tiden varierar alltid beroede på jäst, sockerhalt osv. Normalt är 2-4 veckor

    9. När det slutligen har jäst klart kan det vara värt att tappa om vinet och filtrera igen. Därefter ha i ca 1 g vinsvavla/10 liter vin och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet.

    Låt stå i minst en månad så att grummlet sjunker (vin från druvor är mycket grummligare än vin från koncentrat, men många rekommenderar att inte filtrera då man tappar i smak). Vinet ska vara klart och kolsyran ska vara borta när allt är klart.

    10. Ställ ditt kärl högt. Lägg in ena ändan av häverten. Ställ flaskor nedanför och fyll på de rengjorda flaskorna. När du tappat klart är det dags att ta fram korkarna. Lättast att sätta på korkarna är förstås om du har en korkapparat, men det går även utan! När korkarna är på plats skall hättan över korkarna på plats. Koka vatten och doppa i ca 1-2 sekunder.

    Spara i minst 6 månader innan du dricker.

     
    Läs om hur du tillverkar vin på frukt och bär: Gör ditt eget bärvin och fruktvin

    Recept på vin av bär och frukt finner du här: Vin

    Vill du veta mer om vintillverkning, så gå in på http://www.svenskavinodlare.se 

     

    Uppdaterat 2010-09-19