In My GardenMin trädgårdTrädgårdstipsTrädgårdsåretBöckerRecept och andra tipsLänkarNyheterMedlemmarSökLogga in

Årets perenn är en kampanj som nu är inne på sitt 16:e år

Det är perennaodlarna i Sverige som på detta sätt vill skapa intresse kring och puffa för sorter som man tycker förtjänar större uppmärksamhet. Syftet är att lyfta fram särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets Perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad.

 

Man kan också säga att kampanjen speglar något av det mode som råder inom trädgårdsvärlden. De sorter som presenteras i kampanjen hör till de allra mest planterade. De stämmer också bra ihop färg- och formmässigt. De ansluter till den lite mer dämpade färgskala som blivit så populär de senaste decenniet.

 

Bakom utnämningen av Årets Perenn står Perenngruppen inom GRO (Gröna näringens riksorganisation).

 

2016
Liten kärleksört,
 Hylotelephium
cauticola

  Perennagruppens motivering: 

"En böljande kant på rabatten, snyggt överhäng på krukor och murar eller en blommande drapering över låga stenar. Det är några av de uppgifter liten kärleksört löser galant. Med nätt storlek, fin form och fräscht utseende hela säsongen passar Årets perenn 2016 perfekt i de mindre sammanhangen. 



 
2015
Vit skogsaster,
  Aster divaricatus
  Perennagruppens motivering:

”Den vita skogsastern är en unik skönhet! Som ingen annan perenn med höjd, blommar den sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma!”
 2014
Vårälväxing, Sesleria heuffleriana
  Perennagruppens motivering:

"En skir tuffing som inte invaderar sina grannar!
Motsägelsefull eller perfekt? Snarare både elegant och naturlig. Mångsidig och överraskande!
Se närsynt på detta lilla mästerverk, som redan i mars-april börjar visa upp sig med sina distinkta små, först vita, sen svartvioletta blomhuvuden. Bladen är gröna på ena sidan och dekorativt blådaggiga på andra.
Skötselfri och intressant hela året. En perenn i tiden. En drömväxt helt enkelt!"
 2013
Dagliljan, Hemerocallis
   Perennagruppens motivering:

"Mångfasetterad, lättodlad skönhet som väcker och stimulerar odlarglädjen i alla lägen"

Dagliljan är den vackraste, mest variationsrika av alla perenner och är lättodlad i hela vårt land. Som limefärgade tungor sticker de upp sina blad ur marken. Hela sommaren bildar de täta dekorativa bladruggorna en fin formkontrast i rabatten och ovanpå detta kommer sedan blommorna!
2012
Bolltisteln,
 Echinops bannaticus
   Perennagruppens motivering:

"En formstark stjärna som förlänger säsongen med sina svävande glober över den soliga rabatten!"

Blå bolltistel är den perenn som skapar starkast form och volym i den blå rabatten. Humlor och fjärilar älskar den puderblå klotblomman, vars skönhet varken hotas av starkt solljus, vind hetta eller torka. Fröställningarna är dessutom fina matförråd för fåglarna på vintern. Gör sig bra i större grupper, men fungerar även som solitär med en låg marktäckare runt.

 2011 Blomsterfunkia Hosta fortunei   Blomsterfunkian är en klassiker, men har stora variationer och användningsområden. Allt från att vara ett smycke i den stilrena japaninspirerande trädgården til marktäckare i halvskuggiga och skuggiga lägen. Den kan vara en tålig kontrast till stenar och vatten, men även som en mjuk följeslagare längs skuggiga stigar.

2010 Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius Koreansk plymspirea är en mästare i stil och form. Den runda tuvan är tät och fräsch hela säsongen i både soliga och skuggiga lägen. Växten är ett fynd för marktäckning och kanter, men också i kruka och som liten, finstämd solitär. I juni-juli reser sig gräddvita blomvippor över bladverkets jämna halvklotform och når ungefär 30 cm i höjd. Att blomstjälkarna är rödtonade ger extra färg och kontrast. Koreansk plymspirea är skildkönad så han- och honblommor finns på olika plantor. Hanplantor har lite större blomvippor än honplantor. Honplantorna får å andra sidan fina, orangeröda fröställningar på hösten. Bladverket är finfördelat med flikiga småblad. Det är lysande grönt fram till hösten då det får vacker höstfärg. Den är ofta sprakande röd, men varierar från gult till mörkt rostrött beroende på planta och läge


 2009 Gullnattljus, Oenothera fruticosa

  Gullnattljus är en fräsch och frodig färgklick för soliga planteringar. Det mörka bladverket är vackert hela säsongen, men det är ändå blomningen som gör gullnattljus till en stjärna. Från juli till september är plantorna fulla av mångblommiga klasar med underbara, gula blommor som slår ut efterhand. Blommorna är 2-4 cm vida och har fyra välformade kronblad med vackert tecknade nerver.
2008 Lungörten vitblommande, Pulmonaria officinalis
Vitblommande fläckig lungört är en underbar och frodig marktäckare. Bladen är strävt håriga, har silvervita fläckar och sitter i fina rosetter. Från dem sticker krypande jordstammar iväg en liten bit och ger upphov till nya bladrosetter. På så sätt breder den fläckiga lungörten ut sig ganska raskt, men inte alls aggressivt. På våren har vitblommande fläckig lungört en särskilt intensiv lyskraft. Då sitter knippen av söta, bländvita blommor i skottspetsarna. De framhävs på ett perfekt sätt av det silverfläckiga bladverket.
2007 Jättetåtel, Molinia arundinacea Jättetåtel är ett ståtligt, vajande prydnadsgräs med fantastiskt sirliga vippor. Jättetåtelns bästa tid är från sensommar till jultid ungefär. Då står de höga stråna i praktfull kvastform ut från plantans bas. Högst upp sitter stora, sirliga vippor, en på varje strå. Vipporna är först gröna men övergår efterhand i gyllenbrunt. Plocka gärna in några vippor i vas. De är fina både som färska och torkade. De långa, smala, överhängande bladen finns betydligt längre ner. Där bildar de redan på våren en friskt grön tuva. Under hösten färgas hela plantan, både blad och strån, lysande guldgul. Jättetåteln är mycket härdig och trivs där det är soligt eller halvskuggigt. Jorden får gärna vara fuktig, men de flesta trädgårdsjordar går bra.
2006 Kransveronika, Veronicastrum virginicum Med underbar sensommarblomning, frisk grönska och makalös dragningskraft på fjärilar är den värd all uppmärksamhet. Kransveronikan är inte bara vacker och lättplacerad, det är också en lättodlad perenn. Den kan stå i många år på samma växtplats utan omplantering, stjälkarna är så stabila att de trots höjden inte behöver bindas upp och bladverket håller sig fräscht och fint även i täta planteringar. Blomningstiden är lång, från juli till september. Då är kransveronikan praktfull, med bin och fjärilar i mängd runt blommorna. Bäst mår kransveronika på en solig eller halvskuggig växtplats. Den trivs i näringsrik i jord som kan vara allt från medelfuktig till riktigt fuktig.
2005 Stjärnflocka, Astrantia major Stjärnflocka är underbar i rabatter och ängar. Blomningen varar länge och ger ljuvliga bidrag till buketter. De små, små enskilda blommorna sitter som nålar i en välfylld nåldyna och bildar en halvklotformig flock. Den vilar i en krans av vackert tecknade svepeblad. Varje blomstjälk är förgrenad och bär flera blomflockar. Den slösande rika huvudblomningen infaller i juni-juli. Sen fortsätter stjärnflockan att blomma, men något mindre frikostigt, fram till augusti eller september. Det kan vara bra att klippa bort vissna blomstjälkar efterhand, det lockar plantan att bilda fler nya blommor. En stjärnflocka blir mellan 40 och 70 cm hög beroende på sort. Bladen är flikiga och i de flesta fall friskt gröna och glänsande. Hos många plantor dominerar en lätt rosa ton men hos andra är blommorna snarare vita eller gräddfärgade, ofta med inslag av grönt och rosa. Som bukettblomma är stjärnflockan fanstastisk!
2004 Sköldpaddsört, Chelone oblique
Blommorna är intensivt purpurrosa och de trinda blomknopparna limegröna. Just den gröna nyansen är perfekt i sammanhanget och framhäver blommornas och bladens färger ytterligare. De särpräglade, lejongapsliknande blommorna hör till det mest spännande. Blommorna sitter i täta, decimeterlånga blomställningar i toppen av skotten. Knopparna längst ner på blomställningen slår ut först. Efterhand som fler blommor öppnar sig vissnar de äldsta och faller av. Under större delen av blomningstiden finns det sju-åtta praktfulla blommor på varje stjälk. Sköldpaddsört har en lång blomningsperiod under sensommar och höst. Blomningstiden brukar anges till augusti-september, men ofta inleds den redan i juli och avslutas inte förrän ett gott stycke in i oktober. En och annan blommande stjälk kan gärna sättas i vas, sköldpaddsört är en utmärkt och hållbar snittblomma.
2003 Rödbladig Alunrot, Heuchera Micrantha
Från vår till höst bjuder rödbladig alunrot på dramatisk färg och fina former. Den ger sting och finess åt allehanda planteringar och är dessutom lätt att lyckas med. Under sommaren utvecklas små, klocklika blommor som kan vara gräddvita eller rosa beroende på sort. De sitter i luftiga klasar på tunna, mörkröda stjälkar som sträcker sig en bra bit ovanför bladverket. På hösten håller bladen stilen ända tills kylan blir riktigt svår. I milt klimat är de vackra även vintertid. Rödbladig alunrot är en tålig och pålitlig växt som trivs i såväl full sol som halvskugga. Jorden får gärna vara mullrik men de flesta väldränerade jordar duger, både de normalt fuktiga och de lite torrare. Näringsbehovet är måttligt, så gödsling bör ske med viss försiktighet.
2002 Blodnävan ”Max frei”, Geranium sanguineum 'Max Frei' Blodnävan är en färgsprakande solälskare. Den blir ungefär 15 cm hög. Plantorna utvecklas snart till välformade, runda kuddar, vackert mönstrade av de finflikiga, friskt gröna bladen. Efterhand växer plantorna ihop och täcker då marken fullständigt.Den generösa huvudblomningen infaller i juni-juli. Genom att därefter klippa bort allt överblommat lockar man fram ytterligare en blomning på sensommaren. Den enskilda blomman blir ungefär 3 cm i diameter. Ett fint nätverk av nerver pryder de fem kronbladen. Längst in mot centrum av blomman finns ett ljust parti som lyfter fram de dekorativa ståndarna. Bladen håller sig friska och fräscha även när sommaren är torr. Höstens flammande bladfärger är en av växtens höjdpunkter.

2001 Ulleternell, Anaphalis triplinervis
Ulleternellen bli ca 40 cm hög och har ganska yvigt växtsätt ochär därför utmärkt som kantväxt. Blomningen börjar i juni och väljer du att inte skörda knopparna till eternellbuketter kan du njuta av blommorna ända fram till vintern om än i förtorkad form de sista månaderna. Ulleternellen trivs bäst i sol i väldränerad lätt jord. Den klarar halvskugga och ganska torra lägen även om den kan strejka om torrperioderna blir för långa. Den sprider sig med utlöpare och kan lätt förökas genom delning. Ursprungligen kommer ulleternellen från Himalaya, vilket förklarar växtens goda härdighet i hela landet trots att den inte har någon inhemsk anknytning.

2000 Kärleksörten ”Matrona”, Sedum Matrona
Sedum 'Matrona' står i blom hela hösten, från augusti till oktober. De enskilda blommorna är små och stjärnformade men tillsammans bildar de stora, praktfulla blomställningar. Runt dem håller fjärilar gärna stormöte eftersom kärleksört är en utmärkt nektarkälla. Allra vackrast blir den där jorden är väldränerad och solen har fullt tillträde hela dagen. Ju torrare och soligare 'Matrona' står desto färgstarkare blir nämligen bladverket. I fuktiga och skuggiga lägen blir bladen mera gröna. Precis som de tjocka bladen indikerar är kärleksört en mycket torktålig växt. I rabatten ger det brunrödskiftande bladverket hos 'Matrona' en fräck kontrast till såväl gråbladiga som grön- och gulgrönbladiga växter.

1999 Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis Jättedaggkåpan, med sina mjuka grågröna, handflikiga bladen och de frikostiga vipporna med mängder av små limegula blommor, döljer naken jord och kala grenar i rabatten och ger sällskapsväxterna ett skönhetslyft. Den är fantastiskt användbar när det gäller att skilja "svåra" blomfärger åt och att förstärka färg, form och skönhet hos andra växter. Den är en mycket användbar basväxt som fungerar sammanbindande och lyfter fram och kompletterar det omgivande växtmaterialet. Den kan planteras i rabatter och under buskar och träd. 30-50 cm hög blir jättedaggkåpa, lite beroende på jord och växtplats. Trivs gör den för övrigt nästan överallt, med undantag av alltför torra platser.
1998 Röd Solhatt, Echinacea purpurea "Magnus" Det är en värmeälskande läkeväxt, som uppvaktas flitigt av fjärilar och bin. Den svenska sorten 'Magnus' har särskilt mustiga färger och den vackraste formen. Hattens kulle består av en mängd diskblommor, medan varje "kronblad" i själva verket är en strålblomma. Hos 'Magnus' sitter strålblommorna tätt, faktiskt i flera kransar där blommorna överlappar varandra. Det ger ett generöst och än färgstarkare intryck. 'Magnus' blir ungefär meterhög. De mäktiga blommorna, eller egentligen blomställningarna, bärs upp av kraftiga stjälkar. Blommans diameter är ca 12 cm. Blomningstiden är lång, den börjar i juli och varar hela september månad ut.
1997 Stäppsalvia, Salvia Remorosa
Stäppsalvia är en kryddoftande, solälskande med intensivt blåvioletta eller lilarosa spiror. De lyser som skimrande smycken i trädgården, och lockar både fjärilar och bin. De flesta sorter av stäppsalvia blommar i olika nyanser av blåviolett. Stäppsalvia är ljuvlig tillsammans med perenner med grått bladverk, t ex lammöron (Stachys byzantina) och ulleternell (Anaphalis triplinervis). Ett säkert kort är att låta stäppsalvia medverka i rabattkompositioner som är färgstämda i rosa, grått och violett. Stäppsalvia är, precis som det låter, en stäppväxt. Den vill ha sol större delen
av dagen och tål perioder av torka.

 

Uppdaterat 2016-02-04
Utskriftsvänlig sida
Gunilla@inmygarden.nu
Provided by Webforum