KOI - kvalitetsmärkning 

 

I praktiken finns det fem grundklassificeringsgrader när det gäller att kvalitetsmässigt beskriva en Koi.

 

Först sorteras varje kull ut 3-4 gånger innan de klassificeras. Från flera 100,000 yngel ner till kanske 6-10.000st. Då har de hunnit bli ca 15 cm. De som klarar sig efter sista cullningen går vidare till den formella klassificeringen enligt nedan. Det innebär att Koi som gått så här långt är bra och har en god potential. Utöver detta grundsorteras alla yngel och unga Koi ut som är defekta. Dessa kasseras, och övriga osorterade säljs som ospecificerade Koi mestadels till den inhemska och asiatiska marknaden.

Grundgraderingen är som följer:

Grade A eller *

Grade AA eller **

Grade AAA eller ***

Grade AAAA eller ****

Grade AAAAA eller *****

Sedan följer:

High Quality  -  HQ

High Grade – HG

Tategoi

De koi som man tror kan vinna de riktigt stora utställningarna. Blir bättre med stigande ålder och storlek.

Tateshita

Koi med sämre potential, dock fisk som klarat 3-4 cullningar, men ändå.....

Jumbo Tosai

De Koi som man tror kan bli riktigt stora, 80cm och större

Läs mer:  

KOI - den färgade karpen

 



  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterat 2009-08-03