Krusbärsvin

Krusbärsvin blir gott och uppfriskande.

  • 3,5 kg krusbär
  • 3 kg socker
  • 4 g jästnärsalt
  • 1 g vinsvavla
  • vinjäst, se mängd enligt paket
  • ev enzym som "dödar" pektin "slem"
  1. Krossa bären i en jästhink och fyll på med 8 liter vatten och allt utom sockret. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då. Tappa om vinet och ta bort krusbären. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.

 

12 liter krusbärsvin

6 kg Krusbär gröna /röda, 1pkt Aprikoser (torkade), 6,5 kg Socker, 30 g Citronsyra, vinjäst, se mängd enligt förpackning.

Tvätta och mosa krusbär, aprikoser blanda i en damejeanne eller jäshink. Tillsätt ljummet vatten vinsvavla jäst och hälften av sockret. Rör om och låt stå i 3-5dagar. Sila och blanda i resten av sockret och rör tills det är löst. Justera till 10-12 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning. Häll på flaskor efter c.a 4-8 veckor.

Uppdaterat 2009-10-28