Nötpavlova med jordgubbsgrädde
Perfekt tårta om man är många. Marängbotten kan man baka några dar i förväg och förvara torrt i rumstemperatur. Tänk på att det är viktigt att jordgubbsgrädden läggs på precis vid serveringen, så att marängen inte blir mjuk och kladdig.
ca 10 bitar
100 g hasselnötter
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk ättiksprit
1 msk majsstärkelse
Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 1/2 msk vaniljsocker
6 dl skivade jordgubbar
1 dl hackad färsk mynta
Garnering:
Jordgubbar och färsk mynta
1) Sätt ugnen på 140 grader. Rosta nötterna i torr het panna. Gnugga bort skalet och grovhacka nötterna.
2) Rita en rundel på ett bakplåtspapper, 26-28 cm i diameter. Smörj och mjöla rundeln.
3) Vispa äggvitorna till styvt skum. Rör ner sockret. Fortsätt vispa tills smeten är tjock, seg och blank. Vänd då försiktigt ner ättiksprit, majsstärkelse och nöthack.
4) Bred ut smeten på bakplåtspapperet, forma kanterna lite högre och toppigare. Grädda bottnen i ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt marängen eftertorka i ugnen i minst 3 timmar.
5) Fyllningen: Vispa grädden ganska löst. Vänd ner vaniljsocker, mynta och jordgubbar.
6) Bred jordgubbsgrädden över marängbottnen precis före servering. Lägg på några jordgubbar och garnera med mynta.
|