Jordgubbspaj med vaniljkräm
Ett mellanting mellan paj och tårta som är lätt att göra. Pajskalet kan du göra i god tid och förvara ogräddat i kylen.
4 port
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl fiberhavregryn
2 msk råsocker
1 msk vatten
Fyllning:
1 1/2 röd vinbärsgelé
ca 3 dl tjock marsan - eller vaniljkräm
ca 500 g jordgubbar
1) Skär smöret i kuber. Finfördela smör, mjöl, havregryn och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop til en smidig deg.
2) Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.
3) Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 20 min. Lossa pajformens kant och grädda pajen på sin bottenplatta ytterligare 5 minuter. Låt pajskalet kallna.
4) Smät geléet på svag värme i en liten kastrull och låt det stelna till hälften igen.
5) Fyll pajskalet med vaniljkräm. Lägg på hela eller halva jordgubbar med den kupiga sidan upp.
6) Skeda över geléet och låt det stelna. Ställ pajen svalt tills den ska serveras. Garnera gärna med citronmeliss.
|