Gödsla i din trädgård
Naturen behöver aldrig gödslas, då löv och annat organiskt material är den naturliga gödslingen. I våra trädgårdar behöver vi dock tillföra olika slags näringsämnen, då vi på våren städar bort löv och annat i våra rabatter.
Det som alla växter har gemensamt är att de (förutom spårämnen av svavel och koppar) behöver fyra huvudnäringsämnen; kväve (som driver på tillväxten och en viktig komponent i klorofyll), magnesium (en huvudbeståndsdel i klorofyll), fosfor (främjar blomningen) och kalium (ger vävnaden stadga och får frukten att mogna).
Gödsla dock inte för sent på säsongen. Sluta tillföra kväve runt mitten av juli (runt midsommar i norrland), så växterna hinner komma till ro innan övervintringen. Höstgödsel innehåller Kalium och Fosfor och tillförs runt mitten av augusti (början av augusti i norrland).
Naturgödning
Urin: Mänsklig eller från djur. Den måste dock spädas med vatten, då det innehåller mycket klor. Man späder med vatten 1 på 10 om det är torrt och 1 på 2 om det är vattenmättat som på våren. 1 liter urin per kvadratmeter och gång är lagom mängd. Det luktar dock ca 1 dygn efteråt!
Används till: rabatter
Gräsklipp: Ett lager med gräsklipp funkar utmärkt som gödsling i trädgården (bra med kväve och bör användas sparsamt senare på säsongen. Bäst på våren!). När det gäller grönsaksodling är gräsklipp det bästa sättet att tillföra näring. Gräset multnar snabbt och näringsämnena forslas ned till växternas rötter med hjälp av maskarna. Har man en multiklippare som klipper sönder gräsklippet i små delar så kan man låta gräsklippet bli kvar på gräsmattan. På så vis återgår gräsets näring till gräsmattan. Gräsklippet återbildas som humus, precis som löven på hösten.
Kompost: Trädgårdskompost inte är så väldigt näringsrik utan används mest för jordförbättring. Hushållskompost är nog lite näringsrikare.
Nässelvatten: Nässelvatten som gödning kan användas precis som hönsgödselvatten. Det lär förutom den gödande effekten hålla många skadedjur borta. Fyll en hink med nässlor,något packade,men inte för hårt. Tillsätt vatten så att hinken blir full. Att nässelrötter och annan växtlighet följer med har ingen betydelse. Hinken får sedan stå i ett par dagar, rör om ett par gånger under tiden. Nu kan nässelvattnet hällas av och resten passar utmärkt till komposten. Hitta en bra plats för din hink, då det garanterat stinker!
Vill man att nässelvattnet ska bli fort färdigt kan man sönderdela nässlorna genom krossning eller med en häcksax. Man kan även samla in nässlor och låta dem torka, för senare användning. När man behöver gödselvatten blandar man bara de smulade nässlorna med vatten och låter det dra ett par dagar. Om man vill att det ska gå snabbare kan man använda hett vatten (måste kokas och inte använda bara varmt kranvatten!)
Kogödsel: Fungerar både som gödselmedel och jordförbättring. Innehåller mycket kalium (gynnar blomning och fruktsättning). Om du inte köper färdig kogödsel på påse, så får den inte användas färsk i rabatterna då den är alldeles för stark (hanteras som med hästgödsel enligt nedan).
Används till: rabatter, grönsaksland, jordgubbar, bärbuskar, fruktträd, perenner, rosor, häckar mm.
Hönsgödsel: Är rik på kväve och främjar då bladtillväxten. Bra som startgödning på våren och till snabbväxande plantor som tomat och gurka. Kan även blandas med vatten och bli stående i vattenkannan några dagar och sedan användas till rabatterna som gödselvatten.
Används till: Växthusodling, grönskaksland, perenner, frukt och bärbuskar, gräsmattor. Bra tillskott vid vårgödslingen i april.
Hästgödsel: Lägg gödslet i en kompost, varvad med jord, tunt ris, barkflis, träflis, gräsklipp, halm, torv, sand eller dylikt material som luftar det. Efter 1-2 år är en sådan kompostjord alldeles utmärk att användas till alla sorters rabatter och köksväxter.
Vedaska: Här finns måmga mikronäringsämnen och kalium. Har man eldat med rent trä som inte är behandlat, så är detta en användbar gödning till växterna i trädgården.
Benmjöl: Är ett organiskt, långtidsverkande gödsel som inte skadar naturen. Innehåller mycket fosfor.
Används till: Rabatter, gräsmattor, lökar, rosor, rhododendron mm. Måste brukas ner i jorden ordentligt.
Blodmjöl: Innehåller mycket kväve och är snabbverkande. Används för att förebygga sjukdomar och angrepp och måste bearbetas ner i jorden ordentligt.
Används till: fleråriga perenner.
Hornmjöl: Berett av avfall vid svarvning av hornföremål. Det innehåller 14%kväve och tillförs långsamt. Måste bearbetas ner i jorden ordentligt.
Används till: Krukväxter, fleråriga perenner, rhododendron
Konstgödning
Algomin: Är ett gödselmedel som kalkar och gödslar samtidigt. Långtidsverkande. Miljövänligt. Finns som ekologiskt alternativ.
Används till: Gräsmattor, grönsaksland, buskar, träd, rosor, krukväxter mm.
Stroller: Finns olika varianter, vissa för att göda gräset, andra för att ta bort ogräs och ytterligare en för att ta bort mossa.
Används till: Gräsmattor. Vi använder alltid stroller kombi som både göder och utrotar ogräset. Tänk dock på att inte överdosera och använd det när det regnat. Annars kan medlet lätt bränna sönder gräsmattan! För varje kilo gräs som du klipper bort försvinner cirka 30 gram kväve, 20 gram kalium och 10 gram fosfor, så en multiklippare som finfördelar klippet och återför näringen till gräsmattan är förstås det naturligt bästa!
Blåkorn: Allsidigt och klorfritt gödningsmedel. Kommer från havsalger och innehåller en del kalk samt även många viktiga mineraler. Kan även blandas med vatten och låta det dra några dagar i vattenkannan!
Används till: Rododendron, trädgårdsväxter, gräsmattor, häckar, klängväxter, lökar, potatis mm.
Chrysan: Organiskt baserat, med urea och kaliumsalt. Både tidig och långvarig näringsverkan.
Används till: Rosor, grönsaker, frukt, bärbuskar, kläng, lökar mm.
PK-gödsel: Innehåller fosfor och kalium.
Användning: bra till t.ex. fruktträd.
NPK-gödsel: Där ingår kväve, fosfor och kalium. Bäst i början av växtsäsongen, då kvävet ska man bli försiktigare med från mitten av juli och framåt.
Sedan finns det en mängd specialgödningspreparat till: Rosor, Rododendron och Barrväxter osv. Dessa fungerar bra till ändamålet, de kan vara lite dyrare i inköp med då är man säker på att växterna får rätt näringsämnen.
Höstgödsling
Har man inte vårgödslat, så gör inte heller höstgödslingen så mycket nytta. Växter som växer nära sin härdighetsgräns eller annars är känsliga, så är det dock ytterst viktigt att höstgödsla för att de ska klara vintern!
Ett bättre namn är kanske "sensommargödsling", då det är alldeles för sent att börja gödsla när bladen på träden börjar falla. Gödsla senast i mitten/slutet av augusti (i norra norrland redan i början av augusti).
Denna gödselblandning innehåller fosfor (P), Kalium (K) och spårämnen eller inget Kväve (N). Kalium gör att växterna klarar kylan bättre, rötterna kan ta upp vatten bättre, bladen avdunstar mindre och cellvätskans fryspunkt blir lägre. Fosfor hjälper till vid avgonaden på hösten och vid bildandert av nya blomanlag till nästa år. Spårämnen försörjer växten så den inte drabbas av några bristsjukdomar.
Rhododendron gödslas med benmjöl eller hornmjöl som stimulerar knoppbildningen. Barkmull som jordförbättrare är bra till rhododendron.
Läs även om: Grönare gräsmatta