Äppelkakepaj

Godast om den görs en dag i förväg!

Deg (görs i ordning några timmer (eller en dag) i förväg: 150 g rumsvarmt smör (eller margarin), 2 äggulor, 3 dl vetemjöl och 5 msk socker. 

Rör det mjuka smöret med gulorna, blanda sedan i sockret och mjölet. Tryck med mjölad tumme ut degen i en pajform med löstagbar botten och med höga kanter. Degen ska gå upp på formens sidor också. Pricka degen med en gaffel. Gräddas direkt i ej för varm ugn, 175 grader tills pajskalet blir svagt gult, 15-20 min.

Fyllning: 6-8 syrliga äpplen (800g), 3/4 dl socker, 3 msk siktat florsocker, 1/3 tsk salt

Fyll sedan degformen med skivade äpplen i cirklar. Strö sockerblandningen (lite salt ska också vara med) mellan varven.

Grädda i 200 graders ugnsvärme i 20-25 minuter. 

Smet: 2 dl crème fraiche, 2 ägg, 2 tsk vaniljsocker, 1 dl siktat florsocker

Blanda under tiden allt till den översta smeten och fördela detta över äpplena efter den första gräddningen. Grädda sedan kakan färdig i lite lägre ugnsvärme, 175 grader i 20-25 min.

Servera nästa dag.

Uppdaterat 2010-09-05