Gul tomatsoppa med saffran
Portioner. 4-6 små (receptmakare: Lisa Förare Winbladh)
Tid: 30 minuter
800 g gula tomater
1/2 dl grovhackad schalottenlök, gärna asiatisk
1 tsk anis
2 msk smör
lite finhackad habanero, rödthaichili, eller ett par stänk habanerosås
5 dl god kycklingbuljong (hemkokt)
ev 1/2 dl fruktigt vitt vin
1 liten nypa saffran, ca 1/4 g
1/2 vaniljstång
1/2 dl dyr fruktig olivolja
1/2-1 msk pressad lime
1/2-1 1/2 msk ljust muscovadosocker
salt
ev lite basilika eller dragon till dekoration
- Hacka tomaterna i grova bitar. Fräs lök och anis i 2 msk smör i botten på kastrullen, tills den skiftar lätt i gyllenbrunt. Fräs med chilin sista minuten.
- Lägg ner tomaterna. Slå på buljong. Strö ner saffran. Låt puttra under lock i ca 15 minuter. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna. Låt frön och skida puttra med i ca 10 minuter.
- Passera soppan genom en fin trådsil och pressa ut så mycket som möjligt med en träslev. Hit kan soppan förberedas dagen före.
- Värm om det behövs. Späd eventuellt med mer buljong. Vispa ner olivoljan och balansera soppan med lime, socker och salt. Servera ljummen.