Ogräset som krydda

Kirskål, nässlor, maskrosor börjar snart sätta fart i trädgården och är för de allra flesta trädgårdens fiende! Det finns dock en möjlighet att tänka om och faktiskt nyttja ogräset som krydda i matlagningen. Här kommer några recept:

Nässelscones

12 st. Tid 30 min. Ugn 225 grader

Ingredienser:

4 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 msk torkade nässlor
100 g smör
1 apelsin, rivet skal
3 dl filmjölk
lite mjöl till utbakningen

Till servering: Apelsinmarmelad, getost, torkade nässlor

Så här gör du: Blanda mjöl, bakpulver, salt och nässlor i en matberedare. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt dem, apelsinskalet och filmjölken i mjölblandningen. Kör allt i matberedaren till en kladdig deg. Forma 12 små runda scones av degen använd lite mjöl om det är för kladdigt.

Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.

Servera gärna sconesen med apelsinmarmelad och färsk getost som rullas i torkade nässlor. Scones är godast nygräddade!


Kirskålsfrittata

2 portioner som huvudrätt, 4 portioner som tillbehör. Tid 20 min, 225 grader.

Ingredienser:

4 ägg
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar nymalen
2 msk smör
1 gul lök, skalad, hackad
1 vitlöksklyfta skalad, hackad
1 liter löst packad kirskål eller rucola
1 dl lagrad ost riven
ev lite kallpressad olja
svartpeppar nymalen

Till servering: Sallad, stekt bacon eller rökt fisk

Tillagning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar. Hetta upp smöret i en ugnssäker stekpanna. Fräs lök och vitlök någon minut rör då och då. Tillsätt kirskålen och fräs den tills den mjuknat något. Rör då och då. Häll i äggblandningen. Rör försiktigt i omeletten så att lös smet kan rinna ner och stelna. Strö över osten och grädda frittatan färdigt i ugnen, 7-8 minuter tills osten fått lite färg.

Droppa eventuellt lite olja över frittatan och dra ett varv med pepparkvarnen. Servera med en sallad, stekt bacon eller rökt fisk.

Maskrospesto

ca 2 dl. Tid 10 min

Ingredienser:

1 liter maskrosblad
1 vitlöksklyfta, skalad, hackad
1 dl lagrad ost riven
1/2 dl pumpakärnor
1 citron rivet skal
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar malen
1 dl rapsolja, eller annan olja med neutral smak

Tillagning: Skölj maskrosbladen och torka dem väl, gärna med hjälp av en salladsslunga. Lägg allt utom oljan i en matberedare och mixa. Häll i oljan i en stråle medan du mixar. Smaka av.

Caesarsallad på ogräs med bacon

4 portioner. Tid : 30 min

Ingredienser:

1/2 liter kirskål
1/2 liter maskrosblad
1 näve ängssyra
1 näve vildärtblad
1 dl harsyra
1 liten bunt gräslök
1 dl maskrospesto
3/4 dl grekisk eller turkisk yoghurt, 10%
280 g bacon, 2 pkt strimlat
3 msk rapsolja, eller annan neutral olja
3 skivor kavring, i tärningar eller smulade
1 dl vällagrad ost, hyvlad
ev maskrosblommor

Tillagning: Skölj blad och örter. Torka dem väl gärna med hjälp av en salladsslunga. Klipp gräslöken och vänd ner den i salladen. Blanda ihop maskrospesto och yoghurt till en dressing. Knaperstek baconstrimlorna och låt dem svalna på hushållspapper. Hetta upp oljan och stek kavringtärningarna eller- smulorna knapriga. vänd ihop kål blad örter och ost med maskrosdressingen. Lägg på ett stort fat eller i portionsskålar. Strö på bacon, brödkrutonger och eventuellt mer ost. Garnera gärna med maskrosblommor!


Torka nässlor

Lägg ut nässlorna på tidningspapper. Torrt, varmt och gärna mörkt. Vänd då och då. Nässlorna är torra efter ett par veckor, lite beroende på stjälkarnas tjocklek. Var försiktig och ät aldrig stora okokta blad de kan ge njurskador och förgiftningssymptom. Nässlor innehåller ganska höga koncentrationer av det skadliga ämnet nitrit, vilket försvinner när man förväller dem. Gör det genom att lägga nässlorna i kokande vatten och låt dem koka några minuter. Häll sedan bort vattnet.

Värt att veta

  • Allt utom blomstjälken går att äta av den nyttiga maskrosen som bl a är rik på C-vitamin. I Frankrike säljs den på torget! Roten påminner om persiljerot.
  • Kriskål är ett av våra besvärligaste ogräs. Dock sägs den odlas i medeltida trädgårdar som grönsak! Plocka de unga bladen som smakar bättre och doften påminner om selleri. Varm får kirskålen en lite kryddig smak men kan även användas rå.
  • Torkade nässlor som mals till pulver är gott och nyttigt att strö på maten. Det ska vara bra för både håret och hyn. Nässelvatten svalkar även för solbrännan.
  • När björkarna har musöron kan man plocka de små spröda bladen när de är som mest smakrika. Lägg dem sedan i sprit och efter en vecka har du en god essens som kan användas som smaksättare i drinkar, bakverk och desserter. Bladen kan sedan ligga kvar i spriten, då smaken bara blir kraftigare och rundare ju längre de ligger i.
Uppdaterat 2010-04-20