Syrénsaft
50-60 violetta blomklasar från syrener med mycket doft, det går bra att blanda sorter.
3 citroner
2,5 liter vatten
1,8 kilo strösocker
60 g citronsyra
Om du vill kan du jäven tillsätta en droppe blå karamellfärg, då blir den rosa saften mer lila. Men var försiktig, det kan lätt bli alldeles för mycket!
Gör så här:
1. Skölj blomklasarna rena i kallt vatten. Riv skalet från citronerna och skiva frukten tunt. Koka upp vattnet.
2. Lägg blommor, socker och citronsyra i en ren hink. Häll över kokande vatten. Tillsätt rivet citronskal och citronskivorna, rör om försiktigt.
3. Täck med plastfolie och låt stå kallt i 5 dygn. Rör om någon gång då och då så att sockret löser sig. Sila, blanda eventuellt med karamellfärg och häll upp på väl rengjorda flaskor, ca 5 liter. Förvara kallt. Smaken kan variera och ha inslag av rabarber, viol, rosor, lakrits och jasmin beoende på vilken sort som använts.
|