Dammskötsel - Höst

Hur du sköter höststädningen av dammen inför vintern har stor betydelse för om du får en bra start till våren. Löv, och annat skräp, som faller ner i dammen, växter som vissnar när kylan kommer, sjunkker långsamt till bottnen och bygger upp en näringsdepå av organiskt material.

Även på vintern förbrukar nedbrytningsprocessen syre. Om det då finns mycket löv, och annan organisk biomassa som ligger kvar blir risken för syrebrist och uppkomst av sumpgaser betydligt större. När sen våren kommer med snabbt stigande temperaturer och ökad solstråling, finns det ett näringsrikt vatten som ger en kraftig algtillväxt. Dammens växter har inte kommit igång och kan ta upp den överflödiga näringen.

För att undvika näringschock på våren är det bra om man på hösten avlägsnar så mycket organiskt material från dammen som möjligt. Har man ett träd i närheten av dammen, så är det bra att spänna över ett lövnät för att hindra löven att hamna i dammen. Rensa sedan nätet regelbundet på löv. När sista bladen har fallit tar man bort nätet och gallrar bort vissna växter. Dock ska högre gräsliknande växter inte klippas förrän till våren då de hjälper till med syretillförseln i dammen även på vintern.

Till sist tar man bort så mycket man kan av smuts och slam från bottnen med en finmaskig håv. Skifta samtidigt ca 1/3 till 1/2 av vattnet. Dammen är nu klar att möta vintern!



Våra fiskar i dammen


Läs mer om hur du sköter dammen på vintern: Vinter
Uppdaterat 2009-12-13