Mästerrabatten

Under tio års tid, 2005–2015 har en ny Mästarrabatt lanserats varje år. Norrsken och Midnattssol blir den sista i serien.
Rabatterna är lätta att kopiera helt eller delvis. Syftet är att inspirera till nya sätt att komponera med växter och att lyfta fram sådana som är särskilt odlingsvärda.
 


Utsedda Mästerrabatter

Bakom Mästarrabatten står GRO Plantskolor; svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna näringens riksorganisation. Nu med stöd av International Flower Bulb Center i Holland.


Mästerrabatt 2015 "Norrsken och midnattssol"    Lapplands trädgårdsambassadör Mariana Mattsson har skapat Mästerrabatten 2015 , en design för odlingszon 7. Hon har utgått från den lappländska vildmarken, hämtat inspiration från den samiska kulturen och använder fördelarna med det lappländska klimatet.
Läs mer och ladda ner växtförteckning och skiss: Mästerrabatten Norrsken och midnattssol
Mästerrabatt 2014 "Enade vi stå - blommor, blad och enar"   Mästerrabatt 2014 kallas för "Enade vi stå" - blommor, blad och enar". Här tar Stefan Mattson med sig sina erfarenheter från det storskaliga – som också är en poäng i de lite mindre rabatterna. Växterna är sådana som alltid lever upp till förväntningarna och som han anser borde användas mer. En ogräsfri, väldränerad jord åt det lättare hållet, och ett soligt och varmt läge, är förutsättningarna för att lyckas med Mästarrabatten 2014. Läs mer och ladda ner växtförteckning och skiss: Mästerrabatten 2014 - Enade vi stå
Mästerrabatt 2013 "Vedlund - den dynamiska dungen"   Mästerrabatt 2013 kallas för "Vedlund - den dynamiska dungen" och är en geografisk plantering som ska likna ett utsnitt av Östra Nordamerikas lövskogsregion med växter som strimlönn, fjärilsazalea och doftande blåflox. Om du har någon del av trädgården som beskuggas av större träd med ett grenverk som solen silar igenom så kan denna mästerrabatt vara något för dig. Det är just i den vandrande skuggan som planteringen blir som bäst. Peter Gaunitz är landskapsdesigner med biolog- och trädgårdsteknikerutbildning. Ordet vedlund knyter an till fackuttrycket woodland och som iband översätts med trädgårdslund. Rabatten innehåller också gammal ved, vilket är viktigt för den biologiska mångfalden. Hans rabatt är dynamisk, vilket innebär att den innehåller växter som självsår sig och därmed själva bestämmer var de ska stå. Läs mer och ladda ner växtförteckning och skiss: Mästerrabatten 2013 - Vedlund - den dynamiska dungen

 

 

Mästerrabatt 2012 "I skuggan av ett träd"    Mästerrabatt 2012 kallas för "I skuggan av ett träd" och är skapad för skuggiga och halvskuggiga lägen. En lummigt grön rabatt med både perenner, lökar, klätterväxter, buskar och träd. Bladverket briljerar och blommorna överraskar. Med denna rabatt vill Landskapsarkitekt Maria Arbourgh visa att en rabatt kan vara lättskött, dekorativ plantering snarare än den ständigt blommande. Hennes rabatt bygger på former, strukturer och kontraster. Läs mer och ladda ner växtförteckning och skiss: Mästerrabatten 2012 - I skuggan av ett träd
Mästerrabatt 2011 "En plats i solen"   Mästerrabatt 2011 kallas för ”En plats i solen” och den är inspirerad av växtlivet på den grekiska ön Kreta med aromatiska växter som älskar sol och tål torka. Färgtemat i mästarrabatten är gråa, gröna, gula och lila nyanser med stänk av orange och rött. Rabatten är utformad av landskapsarkitekt Mona Wembling, som driver sitt eget företag eget företag MW Landskapsarkitekt på sydkusten i Skåne. Läs mer och ladda ner växtförteckning och skiss:
Mästerrabatten 2011 - En plats i solen     
Rabatt2010 "Helenas hörna"

 
Mästerrabatten 2010 är en välstämd symfoni av färger och former. Här samspelar bladverk i skimrande vinrött, grönt, gyllenbrunt och vitbrokigt. Gräsets långa, smala bladprofil lyfts fram av andra växters rundade, flikiga och sammansatta blomformer. Och vice versa, i ett möte som alla vinner på. Från tidig vår till sen höst finns det alltid något som blommar i rabatten. Blommorna går genomgående i vitt, rosa och violett, färger som stämmer väl överens med rabattens alla stiliga bladverk. Först ut är lökväxterna: fylld snödroppe, vit pärlhyacint och tre sorters tulpaner. Sen blommar klematis, liten pärlrönn, fläder och aklejor. De följs av en hel rad perenner under sommaren, tills blomningssäsongen avslutas med höstanemon och höstsilverax. Rabatten är utformad av Helena Åhlund, verksam i det egna företaget Trädgårdsmakaren. Läs mer och ladda ner växtförteckning och skiss:  Mästerrabatten 2010 - Helenas hörna
Rabatt 2009 "Solbacken" Mästerrabatten 2009 där blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot. I rabatten solbacken kontrasterar det vilda mot det kultiverade. Det är en mild övergång från huset med dess uteplats till den omgivande naturen. Rabatten har vildflorkaraktär som framhävs av alla kontrasterande blomformer. Här finns runda blombollar, blomspiror, knappformade blommor och skyar av småblommor. Silvriga, sträva gröna och rödtonade blad samverkar med stäppsalvians svarttonade stjälkar. Prydnadsgräsen vajar i vinden och skänker liv året om. Perennerna är planterade med många exempel av samma sort och arrangerade i långa drivor för att skapa lugn och harmoni. Rabatten är utformad av trädgårdsbokförfattare Torsten Wallin. Läs mer och ladda ner växtförteckning och skiss: Mästerrabatten 2009 - Solbacken

Rabatt 2008 "Ormbunkar och vänner"
Mästerrabatten 2008 är en skuggrabatt där sköna bladverk spelar huvudrollen. Vackra bladverk håller stilen hela säsongen. Därför är det så suveränt med en rabatt som framför allt bygger på blad. Blad i olika former, färger och strukturer gör den vacker, spännande och kontrastrik från vår till höst. Skira ormbunksblad, kraftiga funkiablad, mustigt mörkröd fläder och skimrande rhododendron är bara några exempel på variationen i rabatten. Glänsande, mörkgrön idegran ger dessutom värdefull vintergrönska. Rabatten är utformad av trädgårdtekniker Henrik Morin. Läs mer och ladda ner växtförteckning och skiss:
Mästerrabatten 2008 - Ormbunkar och vänner
Rabatt 2007 "Friväxande häckbuskage" Mästarrabatten 2007 handlar om äppelblom, syren och rosor... Tre ljuvliga blomdofter som möts och avlöser varandra i mästerrabatten 2007. Folke Mattssons livsglada häckbuskage är ett färgstarkt skådespel som bjuder på överraskningar och nya intryck hela året. Buskar, perenner och blommande lökväxter samspelar i en harmonisk helhet som får höjd och karaktär av rabattens enda träd, en välformad silveroxel. Rabatten är utformad av trädgårdsmästare Åke Mattsson, även känd för att ha byggt upp Zetas trädgård i Huddinge. Läs mer och ladda ner växtförteckning och skiss:
Mästerrabatten 2007 - Friväxande häckbuskage

Rabatt 2006 "Välkommen hem"
Mästarrabatten 2006 är en rabatt som blommar och doftar. Det är en dröm i mjuka pasteller. Den är allra vackrast under sommar och höst, men växlar utseende och ger upplevelser under hela säsongen. Rabatten är utformad av trädgårdskonsulterna Mona Holmberg och Ulf Strindberg, förflutet från Göteborgs botaniska trädgård. Läs mer och ladda hem växtförteckning och skiss:
Mästerrabatten 2006 - Välkommen hem

MMästarrabatten 2006 är en dröm i mjuka pasteller. Den är som allra vackrast under sommar och men växlar utseende och ger upplevelser under hela säsongen. ästarrabatten 2006 ärr hela säsongen.
Uppdaterat 2014-10-12