Vad du kan göra med betong


Att gjuta i betong är inte så svårt och man kan faktiskt ganska lätt fixa olika betongprylar och möbler på någon dag eller två. Man rör ihop finbetong med vatten och häller det i olika formar och när den torkat och du tar bort formen så har du skapat något helt nytt!

Betong är faktiskt idag ett av världens allra viktigaste byggmaterial! Det finns många gamla byggnader som har stått sedan århundradena efter Kristus och är gjorda i betong. Finbetongen är slät och innehåller så många små stenar, max 4 mm. Om man vill ha ännu slätare betong och gör väldigt små saker, så kan man använda lagningsbruk eller reparationsbetong.

Innan du sätter igång behövs:

  • Hink att blanda betong i (kallas ”rulle” med byggterm) 
  • Vatten 
  • Finbetong (kostar cirka 55 kr för 25 kg). 
  • Betongvisp som man fäster på en borrmaskin (om man gör mindre saker kan man blanda för hand med en liten spade).
  • Gummihandskar 
  • Hönsnät för armering  
  • Murslev eller spatel. Ska du blanda mycket, så kan du investera i en betongblandare som kostar några tusenlappar på en byggmarknad
  • Matolja, så betongen släpper lättare
  • Möbeltassar. Din gjutning får ibland hårda kanter eller sneda underlag och då är det bra att skydda eller jämna med möbeltassar

Blanda Betong

Ha alla formar som du tänker använda förberedda och klara innan du blandar betongen. Börja med att hälla en skvätt vatten i hinken och häll sedan i betongpulvret (se vilka mått du ska använda på förpackningen). Det är ganska lätt att blanda betongen på en höft, vilket är lättare om man inte ska blanda till en så stor sats. Rör, vispa och blanda riktigt noga med spaden eller vispen. Ska du blanda en hel hink är en visp att rekommendera (finns exempelvis en visp att köpa som sätts på en borrmaskin). Konsistensen på betonen ska likna en tjock gröt.

Mängden är ibland svår att ange, men en hink blandad betong räcker till ca två normalstora krukor. Blanda dock betong allteftersom du gjuter, då det inte går att låta färdigblandad betong stå för länge oanvänd ("brinner", dvs stelnar).

Verktyg måste rengöras direkt, eftersom det kan bli omöjligt att få bort när väl betongen stelnat. Ha därför gärna en vattenkanna eller dylikt i närheten.

På sommaren håller man förstås till i trädgården eller på balkongen, men om vintern är det för kallt att gjuta. Blir du dock sugen på att gjuta inomhus, så behöver du bara täcka bordet eller golvet ordentligt och hälla på finbetongen försiktigt så att den inte dammar alltför mycket. Dock bör du inte satsa på för stora projekt när du håller på inomhus!

Vad kan man gjuta?

Det är bara din fantasi som kan sätta gränser! När du väl kommer igång, så kommer idéerna som ett rinnande vatten. Gör en hållare för värmeljus, en skål, ett fågelbad, en kruka.

För att ge betongen ett litet extra lyft, så kan man dekorera den. Använd mosaikbitar som du trycker ner blöta i betongen eller naturmaterial som ex vackra stenar eller snäckor. Vill du ha ett mönster ingjutet i betongen så kan du använda en virkad duk som du lägger i botten på formen. Du kan även måla betongen för ett snyggt resultat!

Du kan gärna behandla betongen genom att lacka (båtlack, stenvax o parrafinolja eller med en vattenlöslig färg eller lackfärg). Slipa gärna vasa kanter med vanligt sandpapper då det annars blir otäckt vassa kanter. Om du vill impregnera och skydda betongen, så kan man använda stensåpa. Det är bra för föremål som ska stå utomhus.

Nedan följer några exempel på vad du kan gjuta och hur du går tillväga.

Ljusstake eller ljushållare

Mönstrat trappsteg eller bordsskiva med klinkerplatta

Krukor

Fruktfat av rabarberblad eller en charmig skål 

Fågelbad

Se upp!
Betong är lite geggigt så välj ett ställe där det inte gör något om du spiller. Gör i ordning allt innan du börjar med betongen. Då blir det lättare att fokusera på själva gjutningen. Använd inte metallföremål med räfflade kanter som formar – betongen smiter in överallt och kilar fast sig i alla fåror. Slät plast fungerar bättre.

 

Uppdaterat 2011-03-31