Krusbärskaka med kardemummatäcke

Krusbär och kardemumma passar så bra ihop. Ta väl mogna krusbär. Är även gott med äpplen.

Ingredienser

5 ägg
4 dl strösocker
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 dl fil eller gräddfil
200 g smält smör
5 dl snoppade, halverade krusbär

Kardemummatäcke:
200 g smält smör
1 ½-2 dl ljust muscovadosocker
4 dl havregryn
2 tsk kardemumma

Gör så här

Smörj och bröa en långpanna. Sätt ugnen på 200º.

Smält smöret till kardemummatäcket och rör ner muscovadosocker, kardemumma och havregryn. Låt det svälla en stund på svag värme.

Vispa ägg och socker riktigt poröst, jag föredrar råsocker strö men det är en smaksak.

Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i äggsmeten. Tillsätt fil och smält smör och rör ihop smeten.

Bred ut smeten i långpannan och fördela krusbären över.

Toppa med kardemummatäcket och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Prova med sticka.

Låt svalna.

Skär i rutor och servera gärna med en klick vispad grädde eller vaniljvisp.

Ljust muscovadosocker ger en smak av kola men det går självklart att ta vanligt strösocker

Uppdaterat 2009-10-28