Cheesecake med krusbär

För 4-6 personer. Ugn 200 gr

Om du har sura krusbär kan det vara bra att tillsätta lite honung eller socker till aprikosmarmeladen.

Ingredienser pajskal

5 dl digestivekex, krossade (ca 20 st)
100 g smält smör
1 msk ingefära , malen
2 msk socker

Ingredienser fyllning

600 g färskost, 3 pkt
3 ägg
2 dl gräddfil
3/4 dl socker
1 vaniljstång, urskrapade frön
1 citron, rivet skal och pressad saft

Ingredienser topping

1 dl aprikosmarmelad
1/2 liter krusbär
ev citronmeliss några blad

Tillagning

Kör kexen till smulor i en matberedare. Tillsätt smör, ingefära och socker. Platta ut degen i botten av en springform(med löstagbar botten), 26 centimeter i diameter. Grädda botten i 5 minuter.

Vispa ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda 30-35 minuter. Smält aprikosmarmeladen i en kastrull, tillsätt krusbären. Bred blandningen över kakan.

Lyft ut kakan ur formen och lägg på ett serveringsfat. Garnera eventuellt med citronmeliss. Kan gärna bakas dagen innan servering.


Uppdaterat 2009-10-28