Beskära buskar
De flesta av de mest vanligt förekommande buskarna kan delas in i grupper efter beskärningsbehov. Beskär lite och ofta, helst en gång om året, i stället för att vänta i flera år tills plantan blivit övervuxen och svårhanterlig.
Fördelen med att beskära på våren i stället för till sommaren är att det blir kraftigare tillväxt vid beskärning på vårkanten. Undantaget är alla typer av lönnar och magnolia som, om det är absolut nödvändigt, bör beskäras under sommaren eftersom de savar ganska kraftigt på våren.
Principen vid all beskärning av buskar är att helt sonika gallra bort några av de allra äldsta grenarna. Detta bör ske varje år. Om du tar en fjärdedel av grenarna varje år håller sig busken ung och vital. Vid beskärning måste du dock vara mycket noga med att skära av grenen ända nere vid marknivån. En decimeter är för mycket att lämna. Om du lämnar kvar stumpar och onödiga rester kan detta bli en gratisentré för svampar och sjukdomar.
OBS! Den beskärning som man ofta ser ute i trädgårdarna är den sk "vaktmästarbeskärningen" där man kapar busken på halva höjden. Det innebär att busken kommer att bli kal nertill och alltför tät upptil. Det naturliga vackra växtsättet förstörs för åratal framåt. I värsta fall måste man göra en total nedskärning för att växten ska få en chans att växa upp från början.
Beskärning Prydnadsbuskar : När det gäller beskärning finns det några olika redskap som kan vara bra att ha: sekatör, grensax och såg – beroende på grenarnas tjocklek.
Bättre blomning
Buskar som exempelvis Buddleeja davidii (Syrenbuddleja), Hydrangea paniculata(Vipphortensia), och Potentilla frutticosa (ölandstok), som blommar på årsskotten och blommar från midsommar, behöver beskäras tidigt på våren, strax innan den nya tillväxten sätter igång. Skär bort så mycket av fjolårsskotten du vill - ju hårdare beskärning desto fler nya skott kommer attt produceras. Tidigblommande buskar, som forsythia, Kerria och Schersmin, som blommar före midsommar, blommar vanligtvis på fjolårsskotten. I sådana fall beskär du dem så fort blomningen är över genom att skära ned en tredjedel av de gamla skotten till ett nyare skott längrened eller en bullig uåtriktad knopp. De nyaskott som växer fram under sommarmånaderna blommar nästföljande år.
Bättre bladverk och grenar
Många buskar som Cornus (kornell) och Spirea japonica (praktspirea), odlas främst för bladverkets eller de vackert färgade grenarnas skull. De här buskarna bör beskäras tidigt på våren genom att fjolårsskotten skärs ned nästan ända till marknivå eller så att de formare en låg stomme av vedartade grenar. Beskärningen ger större, mer färgstarkt bladverk på våren och sommaren och mer intensivt färgade grenar på vintern.
Vintergrönt bladverk
De flesta buskar som odlas för det vintergröna bladverkets skull beskärs bara när de behöver begränsas eller om du upptäcker sjukdomsdrabbad eller skadad ved. En del buskar, som Eleganus (silverbuske), Lonicera nitida (myrtentry, Prunus laurocerasus (lagerhägg) och Viburnum tinus (Lagerolvon), kan behöva beskäras för att behålla en fin form. Korta av alltför långa grenar och gallra bort överflödiga på senvåren.
Gråbladiga buskar
Beskär buskar med grått bladverk som lavendel. Lavendel beskärs i april, men du kan faktiskt beskära när du vill. Efter blomning på högsommaren t. ex. Beskärning efter augusti är dock inte att rekommendera. Du kan inte beskära en lavendel "fel" - möjligen för "fegt". Klipp hårt men inte ända ner till allra grövsta "stammen". På sidogrenarna bör lämnas åtminstone 5 cm kvar. Klipp ner som små "kuddar".
Santolina chamaecyparissus (Grå helgonört), Artemisia abrotanum (Åbrodd) är sådana buskar som ska beskäras enligt ovan, strax ovanför ett bladpar, ca 5-10 cm från den gamla veden) så att de håller sig kompakt och får ett tätt bladverk.
Beskär stora buskar
Vid beskärning av äldre, kraftiga grenar på buskar och vid kapning av trädgrenar är det bäst att använda en grensåg. Det största problemet vid beskärning av stora grenar är att deras vikt tenderar att slita loss grenen innan snittet är färdigt, vilket ger ett ojämnt snitt och sliter loss bark en bra bit nedanför stammen. Det här fläksåret kan tjäna som inköprsport för sjukdomar. För att undvika detta, gör det första sågsnittet från grenens undersida ca halvägs genom grenen. Såga sedan från undersidan ca 2,5 cm längre ut. Grenen kommer att brytas av och därefter kan sågsnittet jämnas till.
Total nedskärning
När förfallet gått så långt att en gallring är nästan omöjlig att utföra får man ta till radikalare grepp. Tänk dock på att en total nedskärning inte går att göra på alla växter!
Skär ner hela busken till 20 cm höjd över marken. Tänk dock på att inte bara kapa av var som helst utan att beskära över en knopp. Första året kommer det att dyka upp massor med nya skott! Andra året gallras upp till hälften av de nya skotten bort, då busken då kommer att bli lagom tät.
Om det är en sort som blommar på tvååriga eller äldre skott blir det inga blommor det första året efter en total nedskärning. Ölandstok är en sort som brukar må bra av en total nedskärning med några års mellanrum. Korneller med vackert färbad bark ex korallkornell bör också skäras ned då och då, eftersom det är de unga grenarna som får den mest intensiva beskärningen.
Beskärningsfria buskar
Det finns några buskar som inte behöver beskäras om formen är bra:
Berberis thunbergii (häckberberis)
Contoneaster microphyllus (häckoxbär)
Euonymus fortunei (Klätterbenved)
Magnolia Stellata (stjärnmagnolia)
Prunus laurocerasus (lagerhägg)
|