Kräft- och svampsmörgås

4 portioner

2 1/2 dl torkad svamp eller 5-6 dl färsk svamp, 1 burk kräftstjärtar i lag, smör att steka i och på brödet, 1 dl majonnäs (se recept nedan), 1 tsk finhackad gräslök, 1 tsk finhackad dill 8 skivor vitt bröd, 1/2 litet isbergssalladshuvu

Lägg torkad svamp i blöt i kallt vatten i en halvtimme. Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt i en sil.

  • Häll bort vattnet och låt svampen rinna av. Smörfräs den sedan i 5 minuter i en stekpanna under omrörning. Låt svalna.
  • Grovhacka kräftstjärtarna. Gör majonnäsen enligt receptet nedan. Blanda majonnäsen med gräslök, dill, kräftstjärtar och svamp.
  • Bred smör på bröden och bred ut majonnäsblandningen på hälften av dem. Bryt salladen i bitar och lägg på den.
  • Toppa med resten av bröden som lock. Låt gärna smörgåsarna ligga en stund under press så håller de ihop bättre.

Egen majonnäs

1 äggula, 1 dl kapris, 1 tsk pressad citron, salt efter smak, svartpeppar, 1 1/2 dl majsolja, eventuellt lite vatten

 

Rör ihop äggula, kapris, citronsaft, salt och peppar i en skål. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle tills blandningen blir slät och tjock. Späd med lite vatten om majonnäsen behöver tunnas. Smaka av.

Uppdaterat 2009-10-28