Svampquesadilla med chili och citron

4–6 portioner

cirka 300 g svamp
3 vitlöksklyftor
smör
2-3 msk sherry
1 msk soja
1/2 tsk chiliflakes (eller 1/3-1/2 tsk hackad chili)
rivet skal av 1/2 citron
eventuellt flingsalt
nymalen svartpeppar
1 paket små tortillas
1 knippa bladpersilja
2 1/2 dl riven ost med smak

  • Rensa och skiva svampen ganska tunt. Skala och finhacka eller riv vitlöken. Hetta upp en stekpanna och lägg i svampen. Låt den steka på medelvärme utan fett tills den slutat vätska sig.
  • Tillsätt en rejäl klick smör, vitlök, sherry, soja och chili. Riv över skalet av den tvättade citronen. Sänk värmen och låt svampen puttra vidare i cirka en kvart.
  • Smaka av med salt (inte säkert att det behövs) och peppar. Värm en teflonpanna på medelvärme. Bred ut svampröra i ett tunt lager på en tortilla. Strö över hackad persilja och riven ost. Lägg på ytterligare en tortilla och tryck till.
  • Lägg hela "dubbelmackan" i stekpannan. Vänd försiktigt när den fått färg och stek på andra sidan. Upprepa med resten. Placera alla ovanpå varandra efterhand. Låt svalna något och skär sedan i tårtbitar som en pannkakstårta. Servera genast.
Uppdaterat 2009-10-28