Knaprig kantarellsallad med bönor och bacon

Använd de bönor du önskar: gula vaxbönor, gröna brytbönor, bondbönor eller sockerärter.

4 port.

ca 200 g färska blandade bönor: ex bondbönor, skärbönor, vaxbönor eller haricots verts
140 g bacon i skivor (ett paket)
2 dl kantareller (ca 50 g) delade i mindre bitar
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
salt efter smak
svartpeppar ur kvarn
eventuellt tomater, gärna i olika kulörer

  • Snoppa bönorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka men inte mosiga. Skölj dem kalla och låt droppa av ordentligt i durksalg (torka dem eventuellt med hushållspapper).
  • Stek baconskivorna tills de blir krispiga, antingen i stekpanna eller i ugn på 200 grader ca 12 min. Fiska upp baconskivorna och bryt dem i mindre bitar.
  • Lägg ner en klick smör i panna och stek svampen rätt så hastigt. Lyft upp och låt svalna
  • Låt fettet från pannan rinna ner i en rymlig salladsskål. Blanda ner olja och vinäger. Smaka av dressingen med salt och svartpeppar.
  • Blanda ner bönor, svamp och eventuellt lite grovskurna tomater. Strö över baconbitarna och servera direkt.

Dricka till: Kraftigt vitt vin med lagom fatkaraktär. Exempelvis en chenin blanc.

Uppdaterat 2009-10-28