Bakverk
Tuppakaka
Ugn: 175 grader
2 ägg
3 dl socker (ta gärna mindre socker, blir lätt lite för söt enligt eget tycke. Ca 2 - 2 1/2 dl räcker gott! )
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smält smör
ca 2 dl bär (tunnskaliga bär exempelvis hallon, jordgubbar, blåbär eller vinbär)
Rör ihop alla ingredienser utom bären. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 22 cm i diameter) och häll bären ovanpå. Tryck ner bären något innan du sätter in den i ugnen.
ca 25 min i ugnen. Ska vara kladdig, så kolla efter ca 20 min.
Mammas goda äppelkaka
Långpanna, 200 grader ca 30 min
3 ägg
3 1/2 dl socker
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
Äpplen
kanel + pärlsocker
Vispa ägg och socker pösigt. Koka upp smör och mjölk och häll det sedan över smeten. Blanda i vetemjöl och bakpulver och rör ihop. Häll smeten i en smord och bröad långpanna.
Skala äpplen och skär i skivor med en osthyvel och lägg ovanpå smeten. Strö kanel och pärlsocker ovanpå.
Sätt in i nedredelen av ugnen i 200 grader, ca 30 minuter.
Bärpaj
En härligt god sensommarpaj med en krämig fyllning i ett mördegsliknande pajskal. Låt gärna pajen vila ett tag innan servering. Ät den som den är eller med vaniljglass.
Det här behövs för 8 - 10 bitar:
150 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl gräddfil
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 liter bär , t ex björnbär eller blåbär
1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör ner ägget. Blanda vetemjöl och bakpulver för sig och blanda försiktigt ner det i smör- och äggblandningen till en mjuk och smidig deg.
2. Smörj och mjöla en pajform ca 25 cm i diameter. Tryck ut degen även upp på kanterna.
3. Fyllning: Blanda samman grädfil, strösocker, vanlijsocker och bär. Häll blandningen i pajskalet och grädda pajen på nedersta falsen ca 45 minuter. Ta ut pajen och låt den vila. Lägg remsor av smörpapper i rutmönster på pajen, sikta lite florsocker över och tag försiktigt bort remsorna.
Enkel bärpaj
Deg:
150 g smör
3 dl mjöl
knappt 1 dl socker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
3 dl blåbär, hallon eller rabarber
1/2 - 1 dl socker
2-3 msk potatismjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Fyll med bär. Blanda socker och potatismjöl. Strö över bären. Gräddas i 20-25 min. Servera med grädde eller vaniljsås.
Cheescake med krusbär
4 port
Ugn: 200 grader
Pajskal:
5 dl krossade digestivekex, ca 20 st
100 g smält smör
1 msk ingefära, malen
2 msk socker
Fyllning:
600 g färskost, 3 pkt
3 ägg
2 dl gräddfil
3/4 strösocker
1 vaniljstång, urskrapade frön
1 citron, 1/2 msk rivet skal och 2 msk utpressad saft
Topping:
1 dl aprikosmarmelad
1/2 liter krusbär
ev citronmeliss, några blad
Kör kexen till smulor i en matberedare. Tillsätt smör, ingefära och socker. Platta ut degen i botten av en springform (med löstagbar botten), 26 cm i diameter. Grädda botten i 5 minuter.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda 30-35 minuter.
Smält aprikosmarmeladen i en kastrull, tillsätt krusbären. Bred blandningen över kakan. Lyft ut kakan ur formen och lägg på ett serveringsfat. Garnera eventuellt med citronmeliss.
Kan gärna bakas dagen innan servering!
Smulpaj med äpple och russin
3 äpplen
75 g smör
2 msk socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl russin
1 tsk kanel
4 msk honung
Fördela smöret med fingrarna och blanda med socker, vetemjöl och havregryn. Skala och dela äplena och ta bort kärnhusen. Skiva äppelklyftorna och fördela dem i en smord form. Lägg i russinen och strö över kanelen. Ringla över 3 msk av honungen. Fördela smuldegen jämnt över äpplena. Ringa över 1 msk honung. Grädda i ugnen, 225 grader i ca 30 minuter.
Ostkaka med körsbärskompott
Ugn : 175 grader. Ca 5-6 portioner
3 ägg
5 msk socker
1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1-2 bittermandlar, finrivna
1 dl creme fraice
500 g keso
1/2 dl mandel, grovhackad
1 msk rivet citronskal
1 msk smör, till formen
Servering: 2 dl vispgrädde
Körsbärskompott ca 1 liter:
ca 2 liter körsbär
(1/2 dl vatten)
2 dl socker
Vispa ägg och socker pösigt, blanda i mjöl, mjölk, riven bittermandel och créme fraice. Mixa keso och mandel till en massa i valfri konsistens. Ju längre tid, desto slätare ostkaka. Blanda ner i äggsmeten tillsammans med citronskal. Häll smeten i en vid, smord, ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. Gräda mitt i ugnen ca 1 timme.
Rensa, skölj och kärna ur körsbären. Lägg bär, eventuellt vatten och socker i en gryta. Koka upp och koka utan lock ca 15 minuter. Låt svalna. (Håller ca 10 dgr i kylen).
Servera ljummen Ostkaka med en klick grädde och körsbärskompott. |